Пт, 2024-04-19, 05:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
Заради Митного союзу Кабмін готовий вийти з СОТ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Для членства України в Митному Союзі необхідний її вихід із Світової організації торгівлі або перегляд угоди з СОТ у рамках зобов'язань щодо МС. Про це заявив прем'єр Микола Азаров в інтерв'ю російському телеканалу "МИР", показаному в неділю, 24 березня, ввечері, передає Інтерфакс-Україна.

"Україна як незалежна держава пов'язана цілою низкою міжнародних угод. Вона раніше Росії вступила до Світової організації торгівлі. Перед нами стоїть питання дуже просте: або ми виходимо з СОТ і приєднуємося до МС, або ми повинні переглядати наші угоди щодо СОТ в рамках наших зобов'язань за МС, все це надзвичайно важко і малопродуктивно", - сказав він.

За словами прем'єра, на першому етапі Україна стане спостерігачем при МС та буде поступово адаптуватися і пристосовуватися до нового формату співпраці з країнами союзу.

Азаров також підкреслив, що Україна хоче домогтися від Росії справедливої ціни на газ.

"Нам не потрібні ніякі преференції, нам потрібна справедлива ціна на газ. А яка ціна може бути справедливою? Ось, припустімо, "Газпром" продає газ на кордоні Польщі, ось відкинемо транспортні витрати, які несе "Газпром" при прокачуванні газу по території України, й отримаємо справедливу ціну на газ", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що через високу ціну на газ, Україна значно скоротила його споживання, що в свою чергу невигідно "Газпрому", оскільки він втрачає великого споживача.

Раніше Азаров заявляв, що Україна веде переговори з Митним союзом про отримання статусу спостерігача.

Нагадаємо, що Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний у РФ природний газ. Україна сподівається на підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою "3+1".

18 березня 2013 року прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що приєднання України до Митного союзу в форматі "3+1" неможливе.

"Очевидно, що членом Митного союзу і майбутнього Євразійського економічного союзу може бути лише така держава, яка прийняла і ратифікувала всі документи Митного союзу і Економічного союзу", - підкреслив Медведєв.

Також Медведєв заявив, що в Договорі про створення Євразійського економічного союзу Росії, Бєларусі та Казахстану може бути передбачений статус спостерігача.

Орієнтовно в квітні президенти України, РФ, Казахстану та Бєларусі обговорять питання приєднання України до положень Митного союзу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1011 | Додав: adminA | Теги: сот, митний союз, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]