Пт, 2024-04-19, 16:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Весь Архів новин

11:23
Заступник директора Інституту держави і права вважає директиви на укладення газових контрактів з РФ способом реалізації повноважень прем'єра
Інші останні Політичні новини

Заступник директора Інституту держави і права ім. Корецького Національної академії наук Володимир Загребельний вважає, що директиви Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на укладення газових контрактів з Росією у 2009 році є способом реалізації повноважень прем'єр-міністра.

 

Про це він сказав у ході дачі свідчень у Печерському районному суді Києва як свідок у кримінальній справі щодо газових контрактів.

 

"Я зробив висновок, що, на превеликий жаль, у нас (в законах) виписані повноваження прем'єр-міністра, незалежно від того, хто очолює Кабінет Міністрів, але відсутній спосіб реалізації цих повноважень... І коли я аналізував ці директиви, я зробив висновок, що в цьому випадку це спосіб реалізації повноважень", - сказав Загребельний.

 

При цьому він зазначив, що, оскільки контракти були укладені між господарюючими суб'єктами двох країн, то вони підпадають під регулювання закону про зовнішньоекономічну діяльність.

 

"І тому не передбачають прийняття яких-небудь директив Кабінетом Міністрів (як колегіальним органом)", - додав Загребельний.

 

Він підкреслив, що перевищення повноважень Тимошенко було б, якби вона втрутилася в діяльність звичайного газового підприємства, однак НАК "Нафтогаз" є особливим суб'єктом, підлеглим Кабміну.

 

Зі слів Загребельного, оскільки директиви, підписані Тимошенко, були дані керівництву НАКу саме на переговори щодо укладення газових контрактів, а не безпосередньо на їхнє підписання, то вони можуть вважатися способом реалізації повноважень прем'єра.

 

Заступник директора інституту додав, що якщо окремі положення газових домовленостей 2009 року з Росією були невигідними, в законі про їхню ратифікацію слід було прописати відповідне застереження.

 

Крім того, якщо після приходу до влади Президента Віктора Януковича Україна дійсно визнала невигідність цих контактів, необхідно було врахувати це під час підписання у квітні 2010 року угоди з Росією про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Україні до 2042 року і прив'язці оренди за його розташування до ціни на газ.

 

Зараз Печерський райсуд Києва розглядає справу проти колишнього прем'єра, лідера партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Тимошенко за обвинуваченням її у перевищенні повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1385 | Додав: nowyny | Теги: Інституту держави і права ім. Корец | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]