Пт, 2024-03-29, 11:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:11
Затонулий катер "Іволга" піднімуть на поверхню. Нові подробиці. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Кабінет міністрів України доручив найближчим часом підняти на поверхню катер "Іволга", що затонув 17 жовтня в Одеській області. Як повідомили в прес-службі Міністерства інфраструктури, власник судна досі не подав заявки на порятунок.

Роботи з підняття на поверхню затонулого судна виконуватиме державне підприємство "Адміністрація морських портів України".

"Це необхідно здійснити найближчим часом, незважаючи на те, що судновласник досі не подав заявки на порятунок", - йдеться в повідомленні.

"Ухвалено рішення, не чекаючи дозволу власника, підняти судно. І переконатися ще раз, що насправді кількість людей зі слів капітана є такою. Тому що ми не впевнені, що там ніхто не залишився додатково. Операція ще триває і буде завершена тоді, коли судно піднімуть і доставлять до берега", - каже віце-прем'єр-міністр, голова слідчої урядової комісії Геннадій Зубко.

Це необхідно і щоб звільнити фарватер - затонулий теплохід перекриває шлях до Білгород-Дністровського порту. Зате всім маломірних суднам відтепер у море виходити заборонили. Їх чекає перевірка.

В облуправлінні МВС уточнили, що на "Іволзі" перебували 36 осіб, вказавши, що це уточнені дані станом на 20.40 18 жовтня. Раніше у відомстві поширили інформацію про те, що на борту катера перебували більш як 40 людей.

"Серед них - 22 врятованих пасажири і 14 загиблих", - заявили в МВС.

Наразі особи п'ятьох загиблих правоохоронці встановлюють.

У повідомленні наголошується, що міліція перевіряє інформацію про можливе перебування на судні ще кількох людей, яку правоохоронці отримали від врятованих після аварії пасажирів судна.

Одеський місцевий "7 канал" зняв з повітря місце катастрофи риболовно-прогулянкового катера.

На відео знято, як місце катастрофи, так і перевернутий корабель, поряд з яким ведуться роботи.

Як повідомив у своєму Twitter віце-прем'єр Геннадій Зубко, до Бєлгород-Дністровського, де затонув прогулянковий катер "Іволга", підігнали плавкран для підняття судна.

"На місці аварії "Іволги" почав працювати плавкран, який найближчим часом має здійснити підйом судна", - повідомив Зубко.

Як йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень, рятувальне судно, якому було всього п'ять хвилин ходу до місця аварії, не пропустили залізничники.

17 жовтня близько сьомої ранку у свій останній рейс теплохід "Іволга" вийшов з одного причалу. Тут на його борт піднялася перша група рибалок. На наступному причалі - ще одна, і судно попрямувало у відкрите море. І це незважаючи на шквальний вітер і штормові хвилі. На борту замість 12 осіб - 36. Рятувальних жилетів ніхто навіть не приміряв.

"Жилети на кораблі були, але їх ніхто не вдягав. Вони в нижньому задньому трюмі були. Жодної людини не було в жилеті", - згадує потерпілий Дмитро Мартинов. Трагедію на катері "Іволга" називають наймасштабнішою за останнє десятиліття. "Іволга" вже поверталася до берега, коли фатальна хвиля наздогнала теплохід на мілині.

"На мілководді хвиля збільшилася. Бічний удар хвилі і перевернув все, вона пузом вгору спливла. Як могли, дерлися нагору. Потім з неї з корпусу почало змивати, хвилі посилилися, кого куди розкидало", - розповідає потерпілий Володимир Туриця.

Теплохід пішов на дно за лічені хвилини. Безпорадні люди хапалися за дерев'яні уламки судна. Рятувальний пліт на "Іволзі" був тільки один.

"Нас 30 чоловік було на плоту, хто встиг. Ми його ледве розкрили і залізли в нього. Важко, але залізли", - згадує потерпілий Дмитро Мартинов.

Пліт на берег викинули хвилі. Сюди вже збіглися місцеві, вони телефонували в усі екстрені служби і підтримували рибалок і їхніх родичів.

"Відігрівати чим могли, допомагали, знімали з них мокрий одяг, в гарячий душ, ковдрами огортали. Були налякані, були розгублені, бо дівчина не знала, де чоловік її. Вона його не бачила. Він не був у цій шлюпці. Також ще один хлопець не знав, де перебуває його батько", - розповідає очевидиця катастрофи Валентина Ластавецька.

"Були в жахливому стані: холодно, голі, мокрі, замерзлі, всі дрижали від холоду. Ми їх закутали в ковдри. Хтось приніс півторалітрову пляшку теплої води - по ковтку давали, як під час війни", - додає водій швидкої Олександр Швець.

"Швидкі" доставили в Білгород-Дністровську лікарню 19 постраждалих. Один з них важкий - гвинтом йому розірвало обидві ноги. Вночі чоловіка прооперували. Решту лікують від переохолодження.

"У них з'являється потихеньку температура - вже у дев'яти людей пішла реакція організму. Ми зараз робимо рентгенограми грудної клітки - видно, що є аспіраційна пневмонія. Тут у нас і психологи, і психіатри працюють і з родичами, і з хворими, з усіма", - запевняє завідувач травматології Білгород-Дністровської міської лікарні Семен Карауш.

14 людей врятувати не вдалося. 12 тіл підняли напередодні. Два - сьогодні вранці. "У п'ятницю йому було тільки 56. Він хотів сьогодні сестру з родиною зібрати, брата з сім'єю. Зібрав тільки не з цього приводу. Брат вижив, а він ні, замерз, поки приплив", - каже дружина загиблого Наталія Каманчук.

Поруч з місцем катастрофи стояло рятувальне судно. Рушити на допомогу йому завадив міст через протоку. Точніше, відмова залізничників його розвести.

"За отриманою інформацією від моряків вони вимагали, щоб підняли міст залізничники. Однак їм було відмовлено. Судно досі стоїть на тому місці, де стояло. Від місця, де стоїть судно, до місця події, де затонув катер, десь п'ять хвилин ходу", - розповідає виконувач обов'язків міжрайонного прокурора Білгорода-Дністровська Олександр Захар'єв.

Чому рятувального судну не дали зелене світло, з'ясовуватимуть слідчі. У них чимало запитань і до контрольних служб, які дозволили перевантаженій "Іволзі" вийти в штормове море. Але найбільше - до 26-річного капітана. Він вже під вартою.

"Ось, будь ласка, хочемо продемонструвати, як дико відбувалася так звана реєстрація всіх пасажирів - тільки мобільні номери телефонів, ні кількості, ні імен, ні будь-яких даних", - уточнює заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе. Зате є суми. Кожен з туристів-рибалок заплатив приватнику по 350 грн. Цієї бухгалтерії і слів капітана, який порушив усі можливі норми і правила, недостатньо, щоб припинити пошукову операцію, вважають в урядовій комісії, яку відразу створив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Там таких плавучих засобів - величезна кількість. Вони дуже застарілі, не відповідають жодним вимогам. Але це - великий бізнес. Реально ось ця жадібність власників плюс те, що на це заплющували очі всі відповідні служби, яких це стосувалося, до цього і призвели", - нарікає голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі.

На причалі, звідки виходив теплохід "Іволга", досі стоять машини загиблих - не тільки з одеськими, а й з київськими та кіровоградськими номерами. Їхні вже колишні власники - бізнесмени, лікарі і навіть моряки. Наймолодшому з них не було і 40, найстаршому - 56.

Нагадаємо, 17 жовтня поблизу н.п. Затока в морі на відстані близько 400 м від берегової лінії затонуло судно "Іволга", на борту якого перебували 36 осіб, з них 3 члени екіпажу. Внаслідок аварії загинули 14 людей. 18 жовтня в Одеській області було оголошено день жалоби.

ЗМІ оприлюднили попередні списки загиблих і постраждалих в аварії катера.

За фактом аварії розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.276 - "порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 775 | Додав: adminA | Теги: затонулий катер Іволга, Подробиці, Поверхня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]