Пт, 2024-03-29, 03:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:51
Затримали Лукаш: їй закидають злочини Майдану і фінансові зловживання. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

У Генпрокуратурі заявляють, що впродовж 72 годин затриманій екс-міністру юстиції Олені Лукаш буде повідомлено про підозру, після чого суд обере їй запобіжний захід.

Про це заявив прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко на брифінгу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Після затримання проходять процесуальні дії, буде ухвалено рішення про повідомлення про підозру. Ви знаєте, що в нас після затримання є 72 години. Ось у рамках цих 72 годин буде безпосередньо ухвалено рішення про повідомлення про підозру пані Лукаш, потім ми звернемося до суду щодо обрання запобіжного заходу і далі за Кримінальним процесуальним кодексом", - сказав Куценко.

Прокурор нагадав, що у вересні поточного року Генпрокуратура звернулася в Інтерпол для оголошення Лукаш у міжнародний розшук, але "вона (Лукаш – ред.) повернулася до України і була затримана безпосередньо в місті Києві".

Водночас Куценко наголосив, що де саме затримали Лукаш, правоохоронці повідомляти не будуть.

"Я сказав, що сьогодні до нас прийшла така удача, що вдалося її (Лукаш - ред.) затримати в Києві", - уточнив прокурор, відповідаючи на запитання про обставини затримання.

Своєю чергою, речниця СБУ Олена Гітлянська також пояснила, що "з оперативних міркувань, щоб розслідування було більш ефективним, (...) ми не будемо розголошувати деталі".

"Про те, як вона потрапила в Україну, і де саме була затримана, ми не будемо розголошувати, оскільки проходять оперативні заходи, в тому числі щодо встановлення можливих спільників. Як тільки почне надходити інформація де, хто, як і з ким, ми зможемо зашкодити оперативним заходам", - сказав Куценко.

За його словами, вже зібрано інформацію, що може підтверджувати здійснення Лукаш злочинів за ч.5 ст.191 (розкрадання коштів у особливо великих розмірах) і ст.366 (службове підроблення) КК і розповів, що суть можливих звинувачень може зводитися до того, що в період літа-осені 2013 року Лукаш, зловживаючи своїми службовими обов'язками міністра юстиції, за попередньою змовою з іншими співробітниками Мін’юсту "фактично штучно провели тендерні процедури з метою реалізації загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу і в процесі реалізації цієї програми заволоділи грошовими коштами на загальну суму понад 2,5 млн грн".

Прокурор Генпрокуратури наголосив, що це тільки один з епізодів, який досліджуватиметься. Також може йтися про епізоди, пов'язані з дією режиму екс-президента Віктора Януковича.

"Сьогодні немає ніякого вибіркового затримання і вибіркового правосуддя. І СБУ, і Генпрокуратура діють відповідно до законодавства", - резюмував Куценко, наголосивши при цьому, що затримання Лукаш є свідченням цього.

Тим часом речниця СБУ Олена Гітлянська заявляє, що предметом дослідження правоохоронців стануть заяви екс-міністра юстиції під час Майдану та візовані нею "диктаторські закони 16 січня", передає УНІАН.

"Сьогодні в результаті вжитого комплексу розшукових заходів, у яких були задіяні значні сили СБУ, нами було затримано екс-міністра юстиції Олену Лукаш", - сказала вона.

"Усі ви пам’ятаєте її зухвалі виступи, заяви часів найпекельніших днів Майдану. Також ви пам’ятаєте рішення, які були нею візовані, у тому числі "закони 16 січня". Я думаю, все це буде предметом дослідження правоохоронних органів", - зауважила Гітлянська.

Як повідомлялося, сьогодні, 5 листопада, Служба безпеки України затримала екс-главу Міністерства юстиції України часів президентства Віктора Януковича Олену Лукаш.

Нагадаємо, Олена Лукаш в 2013-2014 роках обіймала посаду міністра юстиції України в Кабінеті міністрів Миколи Азарова. 27 лютого 2014 року була відправлена у відставку з поста міністра юстиції України.

У жовтні 2013 року, обіймаючи посаду міністра юстиції, дала вказівку в.о. генерального директора ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції внести незаконні зміни в комп'ютерні програми, що забезпечують функціонування єдиних і державних реєстрів. Внаслідок таких дій у роботі реєстрів сталися збої, що призвело до несанкціонованого блокування інформації і спотворення процесу її обробки.

Генеральна прокуратура України 28 лютого 2014 року зажадала від МВС і СБУ протягом 10 днів затримати Лукаш за підозрою в розстрілі активістів на Майдані Незалежності в Києві з 18 по 22 лютого.

28 травня 2015 року заступник Генерального прокурора України повідомив Лукаш про підозру.

За даними відомства, внесено відомості в ЄРДР про вчинення Лукаш кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.367 (службова недбалість), ч.2 ст.361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), пов'язаних з припиненням роботи всіх єдиних і державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України.

6 червня Європейський Союз опублікував у Офіційному журналі рішення про продовження санкцій проти трьох колишніх українських чиновників, серед яких значиться і Лукаш. Санкції проти були продовжені ще на дев'ять місяців.

У серпні Печерський районний суд Києва заарештував три квартири, що належать Лукаш.

10 вересня 2015 року СБУ оголосила Лукаш в розшук. За даними ЗМІ, вона перебувала в Росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 806 | Додав: adminA | Теги: майдан, фінансові зловживання, злочини, затримка Лукаш | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]