Чт, 2024-04-25, 10:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:21
Затримані в Лівії українці - колишні військові. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Затримані новою лівійською владою українці є колишніми військовими інженерами, повідомляє газета "Сегодня" з посиланням на джерела в СБУ.

"На запитання, чи має Служба безпеки України інформацію про наших можливих найманців у Лівії, перший заступник голови СБУ Володимир Рокитський відповів негативно, але заявив, що ця інформація перевіряється. Однак інший інформований офіцер СБУ підкреслив, що "кілька українців, затриманих лівійською владою, в минулому - військові інженери, і в якій якості вони прибули до Лівії за наймом російської нафтової компанії, можна тільки здогадуватися", - пише видання.

"Ці люди прибули до Лівії вже після початку війни, незважаючи на наші попередження про те, що це дуже ризиковано", - сказав директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Олег Волошин.

При цьому видання з посиланням на джерело запевняє, що затриманим засудження не загрожує. "Навіть якщо новій лівійській владі і вдасться довести, що хтось з наших фахівців брав участь в будівництві інженерних споруд для резиденції Каддафі, це не кримінал, і навряд чи чимось загрожує комусь із них. На танках вони не їздили і людей не вбивали. Це люди, які займалися тільки мирними завданнями і хотіли заробити, незважаючи на ризики та небезпеку. Так, їм можна приписати підтримку режиму Муаммара Каддафі, але з бойовими діями це ніяк не пов'язано", - сказав виданню колишній співробітник МЗС України.

Як повідомляли раніше, МЗС України підтвердило затримання в Лівії 23 українців - цивільних фахівців, які прибули для роботи на об'єктах лівійської нафтової промисловості.

У МЗС України також підозрюють, що часті повідомлення в ЗМІ про участь українців у бойових діях у Лівії є спробою дискредитації української влади.

Нагадаємо, що 1 вересня Україна визнала Національну перехідну раду Лівії єдиним законним представником лівійського народу.

Затримані в Лівії українці мали вільний доступ до зброї

"Ми приїхали сюди в липні 2011 року. А 21 серпня повстанці увійшли до столиці, і бойовики нас затримали. Вони забрали у нас все, що було - паспорта, гроші та комп'ютери, наділи наручники і розвезли по різних місцях", - повідомляє NEWSru.com посилаючись на інтервью в The Washington Post одного з полонених - 33-річного одесита Максима Шадрова, затриманого разом з дружиною. Українці заявили виданню, що працювали в Тріполі будівельниками, кухарями та нафтовиками.

Тим часом на сторінці Шадрова у соціальній мережі "Однокласники" розміщено цілий ряд фотографій з підписом "Лівія", на яких цей громадянин Україна постає зі зброєю в руках - з автоматом і снайперською гвинтівкою.

"Можливо, йому просто захотілося сфотографуватися з автоматом. Він по життю воїн, людина з вольовим характером. Він дуже ласкавий і уважний до жінок, ніколи нікого не давав в образу. Страшно через те, що йдуть розмови про страту", - розповіла однокласниця і подруга 33-річного українця Катерина Долоко.

"Максим для мене далеко не остання людина. Він працює кухарем, а не снайпером, на нафтовому підприємстві в Лівії, в липні мені дзвонив і запрошував на роботу, на посаду помічника. Сказав, що роботи багато, зарплата непогана. Але в мене маленька дитина, тому я не поїхала. У Лівії, наскільки я знаю, він поїхав вперше на початку цього літа. Знаю, що йому було страшно, але що поробиш - у нього велика родина. В Україні таких грошей не заробиш", - заявила Долоко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1400 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]