Пт, 2024-04-19, 02:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:59
Завдяки кмітливості та Facebook українець став мультимільярдером
Інші останні Українці в світі

Уродженець Києва продав соцмережі програму для обміну повідомленнями на смартфонах.

Нещодавно Facebook завершив купівлю сервісу “WhatsApp”. Сума угоди стала сенсаційною - 22,94 мільярда доларів! І майже половина цих грошей дісталася розробникові програми-месенджера Янові Куму.

Цьому американському підприємцю, вихідцю з України, - лише 38 років. Нині Кум посідає 169-ту сходинку в глобальному рейтингу мільярдерів “Forbes”, входить до списку 400 найбагатших людей США, а в цьогорічному рейтингу мільярдерів-іммігрантів - на дев'ятій позиції.

Про секрет успіху цього чоловіка "Експресу" розповів експерт з інформаційних технологій Максим Саваневський:

-- Ян Кум народився у Києві. 16-річним разом із матір'ю та бабусею емігрував до Каліфорнії. Свій кар'єрний шлях він починав у компанії “Yahoo!” 1998 року, не довчившись в університеті.

Дев'ять років потому разом зі своїм товаришем, розробником Браяном Ектоном полишив “Yahoo!” і заснував месенджер “WhatsApp”.

Ектон і Кум відчули, що перше покоління програм для швидкого обміну повідомленнями в інтернеті, як-от добре знайома всім “аська”, із розвитком соціальних мереж поступово втрачає популярність. Натомість із року в рік у світі збільшується кількість користувачів мобільних пристроїв, є запит на різні мобільні сервіси.

-- А що таке “WhatsApp”? Як він працює?

-- Це фактично “аська” для мобільного. Якщо ви маєте мобільний інтернет, то завдяки цьому сервісу можете легко обмінюватися текстовими повідомленнями зі своїми друзями і рідними, ділитися з ними картинками та відеоконтентом.

Месенджери значно зручніші за класичні SMS-повідомлення. Вони функціональніші й майже безплатні: користувачі “WhatsApp” перший рік мають можливість спілкуватися за допомогою сервісу безоплатно, а потім платять за обслуговування лише долар на рік.

-- Чому “Facebook” придбав розробку Яна Кума за такі шалені гроші? -- “WhatsApp” -- не унікальна програма, у світі існує безліч аналогічних месенджерів. Рішення придбати “WhatsApp” за нечувану на ринку стартапів суму творець “Facebook” Марк Цукерберг ухвалив лише з огляду на темпи зростання кількості користувачів сервісу Кума.

До купівлі “WhatsApp” команда “Facebook” намагалася розробити свій месенджер, але потім відмовилася від цієї ідеї. Як заявив Цукерберг, він вкладає гроші у перспективи “WhatsApp”. І не помилився: на момент укладання угоди з Кумом та Ектоном сервісом “WhatsApp” користувалося близько 450 мільйонів людей на місяць, із них 320 мільйонів використовували цю програму щодня.

Тепер, через півроку, коли “WhatsApp” повністю перейшов під контроль “Facebook”, у месенджера понад 600 мільйонів активних користувачів щомісяця. І це ще далеко не межа. За прогнозами Цукерберга, сервіс Яна Кума близький до того, аби об'єднати 1 мільярд користувачів з усієї планети!

А за 5 років сервісом користуватиметься майже цілий світ - 4 - 5 мільярдів людей!

-- А що тепер робитиме Ян Кум?

-- За умовами договору про продаж “WhatsApp”, Ян Кум увійшов до ради директорів “Facebook”. Зарплати йому там ніхто не платитиме — Кум, як і Марк Цукерберг, отримуватиме лише 1 символічний долар на місяць - і жодних бонусів! Утім, він зароблятиме на акціях “Facebook”, бо, продавши “WhatsApp”, став їхнім власником.

Нині частка Кума в найпопулярнішій світовій соцмережі -- 76,36 мільйона акцій. На сьогодні вартість однієї акції “Facebook” становить 77,56 долара.

Крім того, Янові Куму належать 24,85 мільйона так званих акцій з обмеженнями, які передаватимуть йому траншами, починаючи з 15 листопада 2015 року. Вони можуть додати до статків Кума ще 1,93 мільярда доларів.

-- Чи є ще приклади успішних стартапів, до розробки яких доклалися українці?

-- Макс Левчин, виходець з України, став одним із розробників найбільшої у світі платіжної системи - “PayPal” і в 27 років заробив перші 34 мільйони доларів.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1049 | Додав: adminA | Теги: мультимільярдер, українець, завдяки кмітливості та Facebook | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]