Пт, 2024-03-29, 11:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:01
Землетруси не викличуть кінця світу в 2012 році, обіцяють сейсмологи
Інші останні Новини світу

Сильні землетруси в майбутньому не траплятимуться частіше, як цього багато хто побоюється. Такого висновку дійшли американські науковці з університету в Сан-Дієго, повідомляє сайт OurAmazingPlanet.

Як з'ясувалося, від 2004 року на нашій планеті справді все більше стається потужних землетрусів. У той же час, щось схоже вже відбувалося раніше, і людство безпечно змогло все це пережити,передає Cikave.org.ua. 

"Недавнє збільшення кількості потужних землетрусів по всьому світу, найпевніше, просто випадковість, і це не означає, що в районах, де останнім часом ще не було сильних землетрусів, вони стануться", - пояснив сейсмосолог Пітер Ширер, який разом зі своїм колегою Філіпом Старком опублікував дослідження з цього питання.

Що стосується 2012 року, то можна з упевненістю стверджувати, що нас чекає новий великий землетрус. "Потужні землетруси відбуваються майже щороку. З погляду науки, 2012 рік не має бути винятком", - запевнив учений.

В останні роки на нашій планеті сталося кілька потужних землетрусів, які забрали сотні тисяч життів. З-поміж найбільш руйнівних - землетрус у січні 2010-го на Гаїті (316 тисяч загиблих, за офіційними даними), в лютому 2010 року в Чилі (525 загиблих), в лютому 2011-го - у Новій Зеландії (181 загиблий) і в березні 2011-го в Японії (15 844 загиблих).

Всі вони виявилися дуже сильними: магнітуда землетрусу на Гаїті становила 7, в Чилі - 8,8, у Новій Зеландії - 6,3 і в Японії - 9 балів. Різниця в кількості жертв пояснюється різним рівнем розвитку постраждалих країн - Гаїті, наприклад, була змушена розраховувати на допомогу з боку ООН, щоб впоратися з наслідками землетрусу. У Японії за землетрусом виникло цунамі, спричинивши не менше руйнувань.

Потужний землетрус магнітудою 9,5 стався наприкінці грудня в Туві. Серйозних руйнувань і жертв не було, хоча, за словами мешканців Кизила, "стіни ходили ходором". У регіоні досі побоюються можливих афтершоків, які зазвичай йдуть за землетрусами такої сили.

Науковці в зв'язку з усім цим припустили, що Земля вступила в активну фазу сейсмічного циклу, і кількість потужних землетрусів буде збільшуватися з кожним роком, що зрештою призведе до кінця світу. В Інституті океанографії університету Каліфорнії в Сан-Дієго вирішили перевірити цю гіпотезу і розглянути, скільки і яких землетрусів відбувалося за останні сто років.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1640 | Додав: adminA | Теги: Сильні землетруси в майбутньому | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]