Пт, 2024-03-29, 14:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:17
Згоди Києва на призначення нових військових аташе чекає Чехія
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Відносини між Україною й Чехією практично налагодилися, єдине питання тепер - повернення в Україну двох чеських військових дипломатів.

Про це заявив "КоммерсантЪ-Украина" новопризначений посол Чехії в Україні, у минулому – директор департаменту політики й безпеки МЗС Іван Почух.

"Певні складнощі (у відносинах країн) справді були, це треба визнати, але сьогодні їх не існує", - зазначив він.

"Сьогодні все добре, і єдине питання, яке необхідно вирішити для того, щоб повернутися до нормальних дипломатичних відносин, – повернення в Україну двох чеських військових дипломатів", - сказав посол.

"Я неодноразово обговорював це питання зі своїми співрозмовниками в Україні, висловлював стурбованість, і вірю, що в Києві мене зрозуміли, і незабаром ми перейдемо до відповідних дій", - підкреслив Почух.

Він пояснив, що йдеться про призначення нових людей, а не про повернення до Києва тих двох військових аташе, які були оголошені персонами нон ґрата у зв'язку з підозрою в шпигунстві: "Звісно, йдеться про призначення інших людей".

"Якийсь час тому ми вже запитали згоди, агремана української сторони. Сподіваюся, ухвалення рішення в цьому випадку не буде занадто затягнуте", - зазначив він.

Новий посол сказав, що не хотів би говорити про причини історії з аташе, "тому що ця тема стосується минулого наших відносин".

"Я хочу не застрягати в минулому, а займатися майбутнім", - сказав Почух.

Він також спокійно сприймає те, що він був призначений послом ще на початку серпня, а на вручення вірчої грамоти президенту України його запросили лише в листопаді: "Я поважаю ваші внутрішні процедури й не хочу надто зупинятися на тому, скільки довелося чекати".

"Важливо те, що зараз я тут і намагаюся переконати моїх українських колег у тому, що Чеська Республіка хоче розбудовувати дружні й конструктивні відносини з Україною, підтримувати стратегічну мету, задекларовану вашим урядом і президентом, – зближення України і ЄС", - підкреслив посол.

Нагадаємо, дипломатичні відносини України та Чехії погіршилися ще в січні 2011 року, після того як Чехія надала політичний притулок екс-міністру економіки Богдану Данилишину, якого в Україні обвинувачують у корупції.

13 травня двоє чеських дипломатів були оголошені МЗС персонами нон ґрата в Україні.

Проте МЗС заперечило причетність справи Данилишина до цієї ситуації.

У відповідь Чехія заявила, що висилає кількох українських дипломатів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1155 | Додав: adminA | Теги: україна, Чехія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]