Чт, 2024-04-25, 21:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:52
Житло в Україні коштує непомірно багато, а кредити в країні - одні з найдорожчих у світі
Інші останні Економічні новини

Ціни на житло в Києві в прив'язці до середньої заробітної плати наближаються до цін у таких мегаполісах, як Нью-Йорк і Лондон. Про це йдеться в повідомленні Європейської економічної комісії ООН. "Житло в Україні непомірно дороге. Відповідно до індексу, що враховує ціни на житло в прив'язці до середньої заробітної плати, Київ, наприклад, наближається до таких мегаполісів, як Нью-Йорк і Лондон, і обганяє Москву. При цьому в країні відчувається нестача житла", - зазначили в ООН, передає "РБК-Україна".

Водночас в організації зазначають, що Україна володіє хорошим потенціалом для розробки та здійснення ефективної житлової політики.

Згідно з повідомленням, Європейська економічна комісія ООН проведе оцінку стану житлового сектора в Україні, який потребує реформ. На думку комісії, головною проблемою в житловому секторі Україні є недостатня енергомісткість.

"За даними Світового банку, витрата енергії на квадратний метр житлової площі в Україну вдвічі вище того ж показника в Західній Європі. Незважаючи на зростання цін на паливо, споживання енергії в житловому секторі не знижувалося за останні 20 років", - йдеться в повідомленні ООН.

У лютому 2012 р. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підписало зі Світовим банком договір про сприяння відновлення енергоефективності житлового сектора Україні на 3 роки. Загальна вартість проекту становить 3 млн дол.

У свою чергу міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк привітав допомогу ООН в оцінці ситуації. Він висловив надію на подальшу співпрацю, зокрема в розробці стратегічних документів і законів, що стосуються розвитку житлового сектора.

Іпотека в Україні - одна з найдорожчих у світі

Поки влада обіцяє доступне житло та недорогу іпотеку, середня реальна ставка кредиту на нове житло на початку березня становила від 17% до 18,5% річних залежно від терміну позики і розміру авансового платежу, пишуть "Комментарии".

Дорожче житло обходиться лише громадянам країн Латинської Америки - 20-30%. Навіть у Росії, де іпотека, за оцінками аналітичного центру Penny Lane Realty, недоступна для 70% населення, процентна ставка плаває навколо 12-13%.

У Туреччині та Греції вона доходить до 8%, в США становить близько 5-6%, в країнах же Західної Європи реально взяти іпотеку під 4-4,5%.

Варто також зазначити, що згідно з рейтингом Doing business, який щороку складає Світовий банк, Україна в 2011 році стала світовим лідером за кількістю сплачуваних податків.

Експерти підрахували, що український бізнес у тій або іншій формі виплачує 135 різних податків. Румунія, яка йде на другому місці, значно відстала - в цій країні є тільки 113 податків. Інші ж країни не дотягують і до сотні.

Правда, в самій Державній податковій службі України спростували цю інформацію. Мовляв, автори рейтингу підрахували не тільки податки, а й різні обов'язкові платежі (Пенсійний фонд, Фонд соцстраху тощо). Українському бізнесу від цього не легше - платити все одно доводиться більше за всіх на світі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1062 | Додав: adminA | Теги: Україні коштує непомірно багато, кредити найдорожчі, житло | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]