Пт, 2024-03-29, 06:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:54
ЗМІ: ЄС переніс безвізовий режим до осені. Процес гальмує Німеччина
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  Країни Євросоюзу перенесли ухвалення рішення щодо надання безвізового режиму для України, Грузії та Косова на вересень.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на європейських дипломатів.

Як зазначає видання, Комітет постійних представників країн ЄС на своєму засіданні в середу не зміг дійти одностайної згоди щодо цього питання.

Згідно із джерелами, надання безвізового режиму нібито гальмує Німеччина, яка висловлює занепокоєння щодо грузинських організованих злочинних угруповань.

Зокрема в середу Берлін попросив Єврокомісію представити доповідь щодо присутності грузинських злочинців у країнах ЄС.

Водночас Італія та Франція закликають дочекатися схвалення загального механізму призупинення безвізового режиму.

За словами дипломатів, є також країни, які не хочуть ухвалювати рішення щодо безвізового режиму для України, Грузії та Косова до того, поки не буде розглянуто запровадження безвізу для Туреччини.

Зазначимо, міністри юстиції країн-членів Європейського Союзу проведуть горизонтальне обговорення пропозиції Європейської Комісії надати Україні, Грузії, Косову та Туреччині безвізовий режим, при цьому жодних рішень ухвалено не буде. Про це в Брюсселі напередодні засідання Ради ЄС з внутрішніх справ, яке відбудеться 10 червня, повідомив високопосадовий дипломат.

Єврокомісія вирішила розділити Грузію і Україну у процесі візової лібералізації. Офіційний Київ, на відміну від Тбілісі, на той час не виконав двох зобов'язань щодо умов для скасування віз. Йдеться про формування Національного агентства з питань запобігання корупції та ухвалення дієвого законодавства щодо електронного декларування доходів політиків і чиновників.

20 квітня Єврокомісія поінформувала, що запропонувала Європарламенту і Раді ЄС скасувати візи для громадян України.

Ця пропозиція є наслідком позитивної оцінки, наданої Єврокомісією у грудні минулого року, в якій, зокрема, підтверджено, що Україна виконала всі критерії за Планом дій щодо візової лібералізації.

20 травня голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що запровадження ЄС безвізового режиму для України, рішення про яке має ухвалити Європарламент, йде за планом, а інформації про затримки немає.

Безвізовий режим відтермінували щонайменше до осені, можливі подальші затримки

Запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС перенесено щонайменше до осені, проте не виключені і подальші затримки.

Про це йдеться в статті "Європейської правди" "Як поверталися візи: детально про те, чому та як надовго відкладено безвізовий режим".

Зокрема, як наголошується в матеріалі, причини такої затримки є політичними.

Насамперед йдеться про бажання ЄС створити запобіжний механізм, що дозволить Брюсселю швидко зупинити безвізовий у разі потреби, а також постмоніторинговий механізм, який дозволив би зупинити безвізовий режим у випадку, якщо Україна почне скасовувати реформи.

Таким чином, як зазначається в статті, наразі отримання безвізового режиму у вересні є найоптимістичнішим варіантом. Проте існує серйозна загроза, що на шляху схвалення "безвізу" з’являться нові перепони.

Насамперед ситуація залежатиме від того, чи не зміниться календар розгляду механізмів призупинення безвізового режиму, а також як швидко країнам ЄС вдасться досягти компромісу.

Окрім того, не виключено, що Україна сама може стати на перешкоді ухвалення рішення, не впроваджуючи належним чином реформи, або ж навіть скасовуючи їх.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 845 | Додав: adminA | Теги: безвізовий режим, осінь, Німеччина, ЄС, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]