Сб, 2024-04-20, 16:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:42
ЗМІ - Франція і Бельгія гальмують прогрес щодо безвізу для України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президент України Петро Порошенко в п'ятницю провів телефонні розмови з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером.

Про це глава держави повідомив під час представлення нового голови Київської обласної державної адміністрації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Пізніше стало відомо, що Порошенко і Юнкер обговорили ситуацію довкола ратифікації Нідерландами Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Жан-Клод Юнкер наголосив, що Угода, включаючи зону вільної торгівлі, продовжує діяти.

Президент Єврокомісії також вкотре підтвердив виконання Україною всіх критеріїв для надання безвізового режиму українським громадянам.

Крім того, було обговорено порядок денний наступного Саміту Україна-ЄС, який відбудеться в листопаді.

Раніше президент анонсував "важкі перемовини" з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

"Сьогодні у нас дуже важливий день. У нас дуже важкі і непрості переговори з нідерландськими партнерами у зв'язку з політичною кризою, яка є, і ратифікацією Угоди про асоціацію. У мене через 20 хвилин розмова з Дональдом Туском, після цього - з президентом Європарламенту, де обговоримо питання безвізового режиму", - поінформував Порошенко.

Журналісти і експерти з безвізової тематики за результатами зустрічі послів ЄС, яка відбулася 27 жовтня повідомляють, що у Франції та Бельгії виникли застереження щодо боротьби з корупцією в Україні, і у зв’язку з цим вони натякнули на неповноту виконання Києвом критеріїв для безвізового режиму з ЄС.

Зокрема, про це написав брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, який також зазначив, що жодного прогресу у питанні українського безвізу не буде до вирішення питання з так званим механізмом призупинення.

"Дипломати ЄС обговорили візову лібералізацію для України. Жодного прогресу не буде до вирішення питання з механізмом призупинення. У Бельгії і Франції виникли питання щодо боротьби з корупцією у Києві" - написав він.

Про те, що "Франція та Бельгія порушували питання про "несправжність" антикорупційної політики Києва, тобто натякали на неповноту виконання критеріїв безвізу, спроби відкату у реформах", повідомив і директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Він також зазначив, що щодо Грузії таких зауважень не було.

Як повідомив кореспондент "Укрінформу" Андрій Лавренюк з посиланням на джерело в Раді ЄС, наступна тристороння зустріч дипломатів Ради ЄС, Єврокомісії, а також представників переговорної групи від Європарламенту щодо механізму призупинення запланована на початок листопада.

"Ми не можемо на даному етапі прогнозувати її результати", - сказали в Раді ЄС.

Йозвяк раніше повідомляв, що Євросоюз найближчим часом навряд чи прийме рішення про затвердження так званого механізму призупинення дії безвізового режиму, без якого неможливо надання безвізу з ЄС для України, Грузії і Косова.

Угорщина вважає неприпустимим відсутність "безвізу" ЄС для українців

В Угорщині вважають неприпустимим той факт, що Україні ще досі не було надано безвізовий режим з Європейським Союзом, заявив міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми вважаємо неприпустимим те, що Європейський Союз ще до сих пір не надав безвізовий режим Україні", - сказав він на спільній з главою МЗС України Павлом Клімкіним прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Сийярто підкреслив, що Україна виконала всі умови, необхідні для скасування віз з ЄС, а така позиція Європейського Союзу є "неспортивною і неєвропейською".

Міністр також зазначив, що Угорщина буде і надалі підтримувати Україну на шляху євроінтеграції.

У свою чергу, Клімкін подякував своєму колезі за послідовну позицію в підтримці Угорщиною України.

Як повідомлялося, 20 квітня Європейська комісія запропонувала Європарламенту й Раді Європейського Союзу скасувати візи для громадян України. Ця пропозиція є наслідком позитивної оцінки, наданої Єврокомісією в грудні минулого року. У ній, зокрема, міститься підтвердження того, що Україна виконала всі критерії в рамках плану дій із візової лібералізації.

26 вересня комітет Європейського парламенту з питань цивільних прав, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) підтримав доповідь про надання Україні безвізового режиму та надав мандат на початок переговорів між інституціями ЄС.

23 жовтня президент Петро Порошенко заявив, що Україна отримає рішення про запровадження безвізового режиму з боку Європейського Союзу до саміту Україна-ЄС 24 листопада.

Нагадаємо, у липні 2015 року парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Проте 6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Проти проголосував 61% учасників референдуму, за – понад 38%. Явка становила 32,28%.

Єврокомісія та Україна очікують від уряду Нідерландів пропозицій щодо подальших дій після референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Водночас 22 вересня Рютте заявив, що його країна може не ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною і ЄС у частині запровадження поглибленої й всеосяжної зони вільної торгівлі. При цьому він висловив певний оптимізм, що Угода про асоціацію в частині зони вільної торгівлі може залишатися чинною і без Нідерландів, поширюючись на інші 27 країн-членів Європейського Союзу і України.

26 жовтня Рютте під час телефонної розмови з Порошенком заявив, що Нідерланди підтримують надання Україні безвізового режиму з ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 781 | Додав: adminA | Теги: прогрес безвізу України, гальма, Франція і Бельгія, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]