Пт, 2024-03-29, 01:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:22
ЗМІ оцінили шанси України на списання боргів кредиторам
Інші останні Економічні новини

Надія України на досягнення компромісу з міжнародними кредиторами висить на волосині, тоді як обидві сторони готуються до складних переговорів, які повинні початися в цьому місяці. Як повідомляє УНІАН, про це пише британська газета Financial Times.

У той час як Київ відкрито говорив про свої плани домогтися списання мільярдів доларів державного боргу, інвестори, ймовірно, будуть чинити опір, щоб уникнути втрат.

Був створений комітет закордонних власників облігацій, яким належить більше половини зовнішнього боргу країни, зокрема в нього входить американський інвестиційний фонд Franklin Templeton. Наразі комітетом керує консультативний підрозділ американської інвестиційної компанії Blackstone.

Ця група може блокувати пропозиції, що стосуються облігацій, якими володіють її члени. Це може зробити і Росія, якій повністю належить одна облігація.

Втім, експерти кажуть, що, якщо це станеться, в України все ж можуть залишитися деякі варіанти. Уряд в минулому виявив, що, якщо розібратися зі структурою облігацій, іноді завдяки цьому можна посилити свою владу.

Яскравим прикладом цього є Греція, яка скористалася тим, що її облігації були випущені відповідно до місцевого законодавства, щоб заднім числом застосувати положення про колективні дії, зобов'язавши інвесторів, які їй опиралися, піти на її умови.

Проте держоблігації України були випущені відповідно до міжнародного законодавства.

Після того як МВФ погодився виділити Україні 17,5 млрд дол. в рамках програми фінансової допомоги, вона сподівається зменшити свої потреби в зовнішньому фінансуванні на 15,3 млрд дол.

Україна хоче, щоб пакет реструктуризації боргу охоплював квазі-суверенні суб'єкти, такі як місто Київ і державний "Укрексімбанк", і намагається виграти час, оскільки "Укрексімбанк" попросив тримісячну відстрочку для виплати за облігаціями з терміном погашення в цьому місяці.

"Уряд хоче досягти компромісу", - каже Пол Макнамара, директор з інвестицій в компанії GAM на ринках країн, що розвиваються.

Тимчасом аналітики компанії Nomura кажуть, що досягти угоди буде складно через невелику кількість цінних паперів, що підпадають під можливу реструктуризацію (всього 29 випусків), а також тому, що для досягнення поставленої країною мети з реструктуризації боргу, необхідна практично повна участь утримувачів облігацій.

Це здається малоймовірним. Міністр фінансів Наталія Яресько сказала, що до всіх кредиторів ставлення буде однаковим, але однією облігацією володіє Резервний фонд Росії, який надав 3 млрд дол. колишньому проросійського уряду України. Ця облігація, випущена відповідно до англійського законодавства, дозволяє її власникові вимагати дострокового погашення, якщо борг України перевищує 60% обсягу виробництва, хоча Москва поки що воліє не робити цього.

Оскільки у випадку з Україною положення про колективні дії немає, вона не може зобов'язати Росію підписати угоду, досягнуту іншими власниками облігацій.

"Найбільшою проблемою для України і власників облігацій є те, що вони не знають, що робитимуть росіяни, - зазначає Тімоті Еш, головний спеціаліст з ринків, що розвиваються, в Standard Bank. - Вони навряд чи будуть співпрацювати. Я думаю, вони почекають до грудня, коли настане термін погашення, і якщо Україна не заплатить, ця заборгованість стане простроченою".

У такому випадку виникає питання, чи не поставить це під загрозу договір України з МВФ, у якого є правило не видавати кредити тим країнам, які вчасно не виплачують борги іншим державам. Представники Фонду припускають, що МВФ міг би трохи змінити свої правила, щоб уникнути такої ситуації, але експерти кажуть, що в України може бути й інший варіант. Вона може спробувати домогтися того, щоб британський суд визнав, що Україна не зобов'язана повертати Росії борг, стверджуючи, що анексія Росією Криму повинна бути зарахована в рахунок боргу.

"Це цікава пропозиція, - каже Марк Вейдемаєр, доцент Університету Північної Кароліни. - Хоча Великобританія, можливо, не захоче піти на це. Як альтернативу Україна могла б аргументувати невиплату боргу "нездійсненням", оскільки це правило застосовується, коли несподівано відбуваються несприятливі події, через які виплата боргу для позичальника стає нерозумною з комерційного погляду".

"Звичайно, це припущення засноване на тому, що, оскільки російський кредит прив'язаний до ВВП, Росія не почне згодом війну, яка знищить ВВП", - каже Вейдемаєр.

Ще один варіант запропонував Міт Гулаті з Університету Дюка. Він вважає, що Україна могла б скористатися тим, що її боргові зобов'язання містять одне положення - положення про виплати, - в якому йдеться, що вони регулюються відповідним законодавством, але при цьому не вказується, яким саме. Це означає, за його словами, що Київ може сказати, що виплати повинні здійснюватися відповідно до українського законодавства, і змінити умови, щоб задовольнити свої потреби.

У той час як обговорення майбутніх переговорів про борг України триває, багато хто побоюється того, що крихке перемир'я з підтримуваними Росією сепаратистами буде зруйновано, внаслідок чого українська економіка похитнеться ще більше. У вівторок, 31 березня, Київ оголосив, що він збереже процентну ставку на рівні 30%, щоб впоратися із загрозами дестабілізації валюти і високої інфляції.

Джордж Сорос, голова Soros Fund Management, заявив на цьому тижні, що Європа була так зайнята Грецією, що не звертала уваги на економічне становище України.

"Європа фінансує Україну по краплі, так як і Грецію", - написав він на цьому тижні.

"Як наслідок, Україна насилу виживає, а Путін має в своєму розпорядженні перевагу першого ходу".

Нагадаємо, на початку лютого Москва оголосила, що влада України звернулася з проханням про реструктуризацію заборгованості.

Як заявив тоді міністр фінансів РФ Антон Силуанов, Росія не готова це зробити. 22 березня з'явилася інформація, що Україна не зможе погасити борг перед Росією до кінця 2015 року.

27 березня повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд не встановив, якого саме сектору стосуються три мільярди доларів українського боргу Росії - офіційного чи приватного.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 940 | Додав: adminA | Теги: списання боргів кредиторам, шанси України, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]