Чт, 2024-04-18, 14:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:08
ЗМІ - отримання Україною безвізового режиму з ЄС затягується через недбалість МВС і "міграційні ризики"
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україні не варто розраховувати на отримання безвізового режиму на Ризькому саміті Східного партнерства в травні. Про це пише науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко у своїй статті для DT.UA.

Для отримання безвізового режиму з Євросоюзом Україна повинна забезпечити реалізацію двох умов: виконати технічні умови з Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ) і переконати країни ЄС, що україно-російський конфлікт і викликана ним війна на Донбасі не приведуть до подальшого наростання потоку біженців з України до ЄС.

Процесу виконання ПДВЛ, відповідальними органами за виконання ключових блоків якого є МВС, Державна міграційна служба, Державна прикордонна служба, Міністерство соціальної політики, у листопаді виповниться п'ять років.

"Левова частка критеріїв ПДВЛ є в зоні відповідальності МВС, однак традиційно саме це міністерство найбільш легковажно ставилося до своєї ролі в даному процесі. Експерти ЄС, які відвідували Україну з оціночними місіями, неформально вказували на недостатній рівень компетентності і зацікавленості співрозмовників в цьому відомстві", - зазначає автор.

В результаті для виконання технічної частини необхідно призначити посадову особу високого статусу, яка зможе забезпечити виконавську дисципліну і змусити органи виконавчої влади в стислі терміни завершити свою частину роботи.

Також перетворення України з мирної в де-факто воюючу країну може вплинути на місце України на "міграційній карті" Європи, що буде використано "заклятими друзями" Україна для гальмування її безвізових перспектив, пише Сушко.

"Зараз, за інсайдерською інформацією, відразу в декількох впливових країнах ЄС йде дискусія між міністерствами внутрішніх та закордонних справ: якщо дипломати, як правило, виступають за максимально швидке надання безвізового режиму, як тільки Єврокомісія констатує виконання критеріїв, то відомства, що відповідають за внутрішню безпеку, звертають увагу на нові міграційні ризики. ЄС не відмовиться від політики візової лібералізації з Україною, однак пропозиція про відстрочку безвізового режиму для України на рік-два може невдовзі публічно прозвучати", - додає він.

Таким чином, Україні необхідно показати, що країна готова в повному обсязі впоратися з появою більше мільйона вимушених переселенців, що їм будуть забезпечені достатні соціальні гарантії, і, відповідно, у них не буде законних підстав шукати притулку в Європейському Союзі.

Крім того, МВС має ініціювати візити міністра до ЄС, а також візити міністрів внутрішніх справ ключових країн ЄС в Україну та продемонструвати їм динаміку системних змін органів правопорядку, ознайомити з проведеними реформами поліції, показати на місці результати зусиль держави щодо забезпечення прав вимушених переселенців.

"У Ризі Україна отримає лише проміжний позитивний сигнал про безвізові перспективі. Однак після доведеться пройти ще один повний цикл оцінювання з боку експертів ЄС, який завершиться звітом Єврокомісії, і в якому, сподіваємося, буде визнано виконання Україною всіх основних критеріїв ПДВЛ. Цей цикл можливо пройти до кінця ц.р, проте заздалегідь заганяти себе у вузький коридор календаря не варто, пам'ятаючи про "осічку" в Ризі", - підсумовує автор.

Влада України розраховує, що за підсумками саміту "Східного партнерства" в Ризі Європейський Союз визнає європейську перспективу Києва, а також домовленість про скасування візового режиму з 1 січня 2016 року.

Раніше повідомлялося, що можливість отримати безвізовий режим на саміті в Ризі для України, залежатиме від висновків експертів щодо виконання Україною плану дій. Про це повідомив глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 791 | Додав: adminA | Теги: міграційні ризики, Україною, недбалість МВС, ЄС, безвізового режиму, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]