Чт, 2024-03-28, 17:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:14
ЗМІ: українські чиновники дорого вартують бюджету
Інші останні Економічні новини
Державні установи в Україні витрачають на свої потреби в рази більше державних коштів, ніж цілі районні чи й обласні центри.

Інформацією щодо витрат на утримання державних установ ділиться Tиждень.ua.

Так, за даними "Вісника державних закупівель", наведення порядку біля Адміністрації Януковича коштує дорожче, ніж прибирання цілого райцентру. Зокрема, цього року на прибирання території поряд з будинками Адміністрації президента та РНБОУ витратять 181 тис грн. У той час, як у Гайвороні Кіровоградської області замітання вулиць, прибирання снігу, посипання сіллю та піском коштує 160 тис грн.

На ремонт частини дороги, яка веде до мисливських угідь Януковича поблизу "Сухолуччя" було виділено 68,69 млн грн, що складає половину від коштів, виділених на експлуатаційне утримання всіх автодоріг Київщини (145,54 млн грн).

Водночас на квартири для "чорнобильців" та "афганців" за 2012 рік витратили менше, ніж на ремонт альтанки президента. Так, загальна вартість придбаних квартир склала 20,37 млн грн, тоді, як павільйон з альтанкою у президентській резиденції "Синьогора" мали відремонтувати за 23,99 млн грн.

Тим часом офіси НБУ у Києві витрачають електроенергії, як всі вулиці Харкова. Зокрема, Нацбанк заплатить за постачання у 2013 році теплової та електричної енергії для восьми столичних будинків НБУ 39,77 млн грн. У той час, як освітлення вулиць Харкова (місто з населенням понад 1,4 млн осіб) коштує 22,19 млн грн.

На електроенергію ж для столичних офісів СБУ витратять більше, ніж на зрошення 60 тисяч га землі. Так, СБУ заплатить 11,8 млн грн за електроенергію у 2013 році. Водночас, енергія, необхідна для Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи коштує 11,5 млн грн. Ця зрошувальна система забезпечує водою 60,8 тис га в Херсонській та Миколаївській областях.

Телеканал "Культура" у листопаді минулого року закупив собі техніку за ціною американського маєтка Лазаренка. За радіо- і телевізійну апаратуру компанія заплатила 7,4 млн грн. Тоді, як будинок родини Лазаренка в США (місто Грінбро (Greenbrae), неподалік від Сан-Франциско), за даними ЗМІ, коштує 1,07 млн доларів або 8,56 млн грн.

У Рівному рекострукція перинатального центру коштує удвічі дорожче, ніж будівництво нового у Києві. Так, на реконструкцію комунального закладу "Обласний перинатальний центр" на вул. Міцкевича, 30 під заклад третинного рівня витратили 52,93 млн грн. Площа міського пологового будинку становить 16 тис кв м, а перинатального центру – 3,6 тис. Відтак, вартість реконструкції становить близько 2 тис доларів за 1 кв м, що вдвічі перевищує вартість житлового та офісного будівництва в Києві.

У свою чергу, компанія "Чорноморнафтогаз" у липні 2012 року купила житлові вагончики, дорожчі за квартири у Києві. Так за три вагони-будинки підприємство заплатило 2,56 млн грн.

За першість у витрачанні державних коштів також змагаються парламент, уряд і НБУ. Так, Нацбанк торік витратив з бюджету утричі більше коштів, ніж Кабмін і Рада разом узяті. Зокрема, Національний банк під керівництвом Арбузова минулого року провів тендери на 462 млн грн. Це – втричі більше, ніж сумарна вартість тендерів Кабінету міністрів (58 млн грн) і Верховної Ради (108 млн грн).

Водночас, на опалення та освітлення офісів Ради цього року витратять у півтора рази більше, ніж для Кабміну. Так, на парламентські офіси витратять 14,16 млн грн, що у півтора рази дорожче, ніж послуги з опалення та освітлення офісів і адмінбудинків Кабінету міністрів (10,72 млн грн).

Як повідомлялось, у 2012 році утримання Януковича обійшлося в 635 млн грн, а в цілому у порівнянні з 2010 роком - 1,42 млрд грн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1001 | Додав: adminA | Теги: українські чиновники, бюджет, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]