Чт, 2024-03-28, 19:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:29
ЗМІ: В разі розлучення українців змусять ділити кредити навпіл
Інші останні Економічні новини
Верховний суд постановив, що навіть у разі припинення шлюбу обидві особи повинні погашати борги за кредитними договорами, якщо разом використовували придбаний товар. Про це пише газета "Вести".

Як повідомляється, таке рішення схвалено судом вищої інстанції під час слухання цивільної суперечки подружжя.

Видання вказує, що подружжю, яке створило прецедент, було що ділити - дві машини Mercedes і Suzuki Grand Vitara, а також будинки, квартири, ділянки. Проблемою виявився позашляховик, який дружина взяла в кредит. Чоловік вимагав стягнути з екс-дружини частину вартості авто і стверджував, що виплачував за борговими зобов'язаннями дружини свої кошти.

У свою чергу, дружина подала зустрічний позов. У підсумку з чоловіка стягнули частину боргу - понад 80 тис гривень, тоді як авто залишили дружині, яка довела, що сумлінно погасила свою частину вартості і що чоловік також використовував машину.

Зазначимо, що практика Верховного суду, закріплена в постановах, переважно обов'язкова для використання всіма нижчими судами. Таким чином, тепер будь-який кредит, узятий одним з подружжя, навіть після розлучення буде пов'язувати екс-сім'ю однаковими зобов'язаннями з виплати боргу.

Юристи зазначають, що раніше практика розділу майна і зобов'язань була досить різноманітною.

"Раніше одні суди визнавали, що кредит повинен гасити тільки чоловік-позичальник, який підписував договір, інші судді ділили ці борги навпіл", - пояснила Галина Лефор, адвокат юркомпанії "Ільяшев і партнери".

"Нове рішення передбачає, що другий чоловік не платитиме за кредитом, якщо, приміром, була куплена річ, якою може користуватися тільки той, хто її здобував, - розповіла юрист. - Якщо дружина, скажімо, музикант і купувала в кредит дорогий рояль, на якому грала тільки вона, то погашати борг буде вона сама".

Проте, якщо чоловік чи дружина доведе, що предмет використовувався обома, то і вартість кредиту буде розділена. Страховкою в такому випадку може виявитися шлюбний договір. 
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 879 | Додав: nowyny | Теги: українці, кредити навпіл, Розлучення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]