Вт, 2024-03-19, 09:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:35
ЗМІ: ВР може ввести пеню за прострочення оплати послуг ЖКГ
Інші останні Економічні новини

Нова редакція закону про житлово-комунальні послуги, яка чекає на розгляд Верховною Радою, передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату боргу по ЖКГ в розмірі 0,1% від його суми за кожен день прострочення.

Як зазначається в опублікованій в ZN.UA статті, рівень сплати українцями послуг ЖКГ падає, а збитки комунальних підприємств зростають. Можливість оформити п'ятирічну "розстрочку" на оплату комунальних послуг ситуацію виправити не змогла.

"У 2016-му з населенням було укладено 36 тисяч договорів про погашення реструктуризованої заборгованості на загальну суму 165 млн гривень. Сума внесених платежів з урахуванням довгострокових договорів склала і того менше - 102,6 млн гривень. На тлі більш ніж 12-мільярдного приросту боргів тільки за минулий рік виглядають ці ініціативи, м'яко кажучи, блідо", - йдеться в статті.

Введення пені для неплатників, на думку влади, буде мотивувати громадян платити борги за ЖКГ.

"Нова редакція закону про житлово-комунальні послуги, яка зараз знаходиться в парламенті, передбачає нарахування 0,1% від суми боргу за кожен день прострочення. З одного боку, розмір пені виглядає відносно невеликим, якщо мова йде про платіжки у півтори тисячі і заборгованість за пару місяців (хоча в перерахунку на 12 місяців "накрапує" 36,5% річних), з іншого - якщо в родині дійсно немає грошей на оплату самого рахунку, пеня достатнім мотиватором не стане", - наголошується в статті.

Відзначимо, за 2016 рік загальна сума заборгованості населення України по оплаті послуг ЖКГ збільшилася на 12,5 мільярдів гривень, тобто більш ніж у два рази.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 610 | Додав: adminA | Теги: пеня, прострочення оплати послуг ЖКГ, ВР, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]