Чт, 2024-04-25, 21:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:02
Знайшли дивну пару у ПАР: звіроящер і амфібія жили в одній норі
Інші останні Новини світу
Залишки незвичайних стосунків виявили палеонтологи. Древня амфібія й предок ссавців мирно лежали пліч-о-пліч в одній норі.

Опис знахідки, підготований південноафриканськими фахівцями з Університету Вітватерсранда, опубліковано в журналі PLOS ONE, повідомляє Infox.ru.

Можливо, амфібія заповзла до звіроящера, коли він спав.

Залишки амфібії й звіроящера віком майже 250 мільйонів років були знайдені у відкладеннях раннього тріасу на території провінції Квазулу-Натал (ЮАР). Їхні кістяки практично повністю занурені в блок породи. Щоб їх розглянути, не руйнуючи знахідки, вченим довелося "освітити" кам'яну брилу за допомогою синхротрона.

Виявилося, що амфібія належить до роду Broomistega із групи ринезухій, які вели довколаводний спосіб життя. Звіроящер же належить до роду Thrinaxodon з підзагону цинодонтів: ці істоти були схожі на сучасних однопрохідних ссавців (таких, як єхидна й качконіс), рили нори й були теплокровними.

Щоб з'ясувати, чому настільки несхожі тварини опинилися поруч, автори статті детально проаналізували їхні кістяки. На них не було виявлено ніяких слідів боротьби, навпаки, і амфібія, і звіроящер спокійно лежали поруч, хвостами в один бік. Отже, у цьому випадку не можна говорити про хижацтво.

Оскільки вхід у нору був досить вузьким, амфібія не могла провалитися туди випадково. На думку палеонтологів, вона залізла в нору сама, користуючись тим, що звіроящер спав і не міг відреагувати на її присутність. Якби він не спав, то навряд чи б зазнав подібного сусідства.

У ранньому тріасі клімат відрізнявся сезонністю: спекотні й посушливі періоди чергувалися з періодами зливових дощів.

Швидше за все, на час спеки звіроящери-цинодонти впадали в сплячку, вириваючи нори. В одній з них амфібія й вирішила сховатися від палючого сонця. Але закінчилося це трагічно: почалася злива й нору затопило, тож і амфібія, і звіроящер загинули.

Відзначимо, раніше палеонтологи прийшли до висновку, що динозаври відрощували крила з любові: щоб завоювати кохання другої половини.

А от в Італії археологи наткнулися на кістяки закоханих, які півтори тисячі років трималися за руки.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: дивну пару, звіроящер і амфібія, пар, одній норі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]