Чт, 2024-03-28, 19:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:38
У центрі Києва знайшли кам'яний палац князя Володимира
Інші останні Столичні новини - новини Києва

Столичні будівельники у центрі міста відкопали частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі.

Сенсаційну знахідку виявили під час ремонту сходів на розі вулиці Володимирської та Андріївського узвозу, пише "Сегодня".

"Будівельники зняли підпірну стінку, щоб її зміцнити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого наприкінці Х століття! Він зводився одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира. Швидше за все, будівля була двоярусною і побудованою з каменю", - розповів науковий співробітник інституту археології НАН України Віталій Козюба.

Він зазначив, що наразі достеменно невідомо, для чого її використовували, але ймовірно, у цій будівлі приймали гостей та проводили урочистості високого рівня.

"Є велика ймовірність, що там неодноразово бував і князь Володимир", – сказав Козюба.

За його словами, фундамент палацу – дуже цінний для історії Києва, оскільки об'єкт є найдавнішою кам’яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Європі, який можна побачити.

Загальна площа палацу була близько 500 кв. м (довжина стін – 40 на 6 м), але збереглося лише 7 м, з них відкрито для перегляду 5 м. Глибина фундаменту – близько метра.

"Мерія і Мінкультури знають про відкриття фундаменту, і зараз вирішується питання про можливість його музеєфікувати. Наприклад, частину можна обробити необхідними речовинами, щоб не руйнувалася, і помістити її під скло. Це могло б стати дуже цікавим об'єктом для туристів", – сказав Козюба.

За даними видання, будівельники також знайшли людські кістки – 15 окремих фрагментів.

Археолог назвав це природним, оскільки довкола Десятинної церкви в XVII-XVIII століттях було величезне кладовище.

"Під час дореволюційних розкопок там було знайдено близько 500 поховань, а в 2005-2011 роках – ще більше сотні, тому це кістки від зруйнованих поховань на цвинтарі, яке було в три яруси", – пояснив Козюба.

Відновлення паркану, яке обійдеться у понад 10 мільйонів гривень, фінансує один з київських меценатів, і він не проти заплатити ще й за музеєфікацію унікального палацу.

У скільки обійдеться музеєфікація фундаменту, експерти поки що не уточнюють, але, за попередніми підрахунками, коштуватиме це кілька сотень тисяч гривень.

За словами голови громадської організації "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" Марини Соловйової, завершити відновлення паркану і сходів планують наприкінці червня.

Нагадаємо також, що наприкінці 2015-го було відновлено оригінальний контур фундаменту Десятинної церкви, що було реалізовано в рамках проекту "Консервація розкопок фундаментів церкви Богородиці (Десятинної)", який передбачав відновлення трасування фундаментів Десятинної церкви та благоустрій прилеглої території.

Довідка

Володимир I Святославич (близько 960 року - 15 липня 1015) - князь новгородський в 970-988 роках, великий князь київський, за якого відбулося хрещення Русі.

Ставши новгородським князем у 970 році, захопив київський престол в 978 році. У 988 році обрав християнство як державну релігію давньоруської держави. У хрещенні отримав християнське ім'я Василь.

Відомий також як Володимир Святий, Володимир Великий, Володимир Хреститель (в церковній історії) і Володимир Красне Сонечко (в билинах).

Прославлений у лику святих як рівноапостольний; день пам'яті в православ'ї - 15 липня (за Юліанським календарем) і в Соборах Галицьких, Псковських, Київських та Волинських святих.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 721 | Додав: adminA | Теги: музей, центр Києва, фундамент, стародавній палац князя Володимира | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]