Пт, 2024-04-19, 05:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:19
Зниження транзиту газу через Україну залишається "нервами і політикою"
Інші останні Економічні новини

"Газпром" удвічі скоротив добовий транзит газу через територію України, обіцяючи перекинути його на нещодавно побудований газопровід Nord Stream і Бєларусь. Російська монополія таким чином намагається переконати Україну продати їй контроль над газопроводами. Однак експерти загалом не бачать можливості різкого зниження транзиту газу через Україну цього року і пов'язують коливання з сезонним падінням попиту в Європі, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Українська сторона вже заявляла, що "Газпром" скорочує транзит на її напрямку: за даними "Укртрансгазу", за січень-лютий він впав на 13%, навіть незважаючи на холоди, і становив 17 млрд кубометрів.

Проте загалом джерела газети, близькі до "Газпрому", кажуть, що попри все бажання російської монополії вплинути на Україну шляхом скорочення транзиту його різкого падіння в цьому році напевно не буде.

Перша нитка Nord Stream (27,5 млрд кубометрів) зможе вийти на повну потужність тільки до кінця нинішнього року, нагадують вони, і "все, що відбувається навколо транзиту сьогодні, - це нерви, політика і сезонні коливання попиту". Торг за українську ГТС ще не закінчено, додають співрозмовники видання.

Яким саме буде обсяг транзиту газу через Україну в цьому році, в "Газпромі" не повідомляють. Представник Єврокомісії Марлен Хольцнер сказала, що "весь останній тиждень Єврокомісія була в щільному діалозі з енергокомпаніями ЄС, і (незважаючи на заяви про скорочення транзиту) гострої нестачі газу ніхто не бачить".

Можливо, в поточному році "Газпром" справді значно не скоротить поставки на українському напрямку, каже Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу", тому що Nord Stream виходить на плановий обсяг поступово, при цьому доля газопроводів, що з'єднують його з газотранспортною системою Європи, до кінця не ясна (вони можуть прокачувати газ "Газпрому" лише на 50% своїх потужностей). Поки що ми бачимо радше падіння попиту на газ в Європі у зв'язку з потеплінням, вважає аналітик.

З ним згоден і Валерій Нестеров з "Трійки Діалогу", за словами якого, весь березень у Європі стояла тепла погода, попит на газ був низьким, а підземні сховища газу були заповнені на 44%, що є вкрай високим показником.

Нагадаємо, транзит російського газу через Україну скоротився вдвічі - з 400 млн до 200 млн кубометрів газу на добу, заявив 30 березня заступник голови НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун. Він припустив, що це пов'язано з різким падінням попиту на газ в Європі.

Представник "Газпрому" Сергій Купріянов підтвердив, що монополія скоротила прокачування через країну, але пояснив це загальним зниженням транзиту на українському напрямку. У майбутньому подібна політика буде продовжена, пообіцяв пан Купріянов, уточнивши, що газ з українського коридору піде на газопроводи через Бєларусь ("Газпром" володіє 100% акцій "Белтрансгазу") і на "нові підводні газопроводи" в Європу.

Зараз Україна - основний транзитер газу з Росії до Європи: через неї проходить до 100 млрд кубометрів з 150 млрд загального транзиту. Проте "Газпром" вже обіцяв знизити транзит газу по цьому маршруту, на якому Україна заробляє до 3 млрд дол. Нинішні заяви про скорочення транзиту були зроблені після того, як парламент України в першому читанні схвалив законопроект, що виключає операції з "Газпромом" про спільне управління газотранспортною системою.

Крім того, наприкінці березня відбулися переговори керівництва Міністерства енергетичного розвитку і торгівлі та секретаріату Єврокомісії, на яких група високого рівня Енергетичної співдружності визнала важливість української ГТС для забезпечення енергетичної безпеки Європи. Україна пообіцяла створити умови для безперебійного посчання газу в країни Євросоюзу. Участь Європи в торзі за українську газотранспортну систему також не влаштовує "Газпром" - він наполягає на одноосібному контролі над ГТС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: Україну, політикою, Зниження транзиту газу, нервами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]