Пт, 2024-04-19, 08:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:18
Знову неспокійно на кібернетичному фронті
Інші останні Новини світу

У понеділок стало відомо про чергову масштабну мережевої атаки, в якій і мішенню, і виконавцем з високою часткою ймовірності є державні структури. Експертне співтовариство сходиться в оцінці вірусу Flame, називаючи його безпрецедентним за рядом параметрів, зокрема за розміром програмного коду й функціоналу.

Foreign Policy відзначає, що цей черв'як, на відміну від свого відомого попередника Stuxnet, був призначений саме для шпигунства, а не для виведення комп'ютерів з ладу, хоча згодом міг бути використаний і для цих цілей, оскільки постійно допрацьовувався вже в період експлуатації. Він міг підслуховувати розмови, що фіксуються "внутрішніми мікрофонами", відправляти операторам копії електронного листування і скріншоти з моніторів заражених машин.

The Christian Science Monitor пише, що виявили Flame російські фахівці з "Лабораторії Касперського". Висока продуктивність вірусу дала їм привід порівняти його з "промисловим пилососом", який висмоктував інформацію із заражених комп'ютерів, розташованих в Ірані, на палестинських територіях, у Лівані, Саудівській Аравії та Єгипті. Творець вірусу лишається невідомим, але можна сказати, що це, швидше за все, державна структура, йдеться у висновку. Іранські програмісти розробили й виклали для скачування ПЗ, що дозволяє позбутися вірусу.

"Тепер ми можемо вичистити цей вірус, але ми все ще продовжуємо аналізувати його і з'ясовувати, на що він здатний. На те, щоб виявити і зрозуміти Duqu і Stuxnet, пішли роки. Це були надзвичайно професійні інструменти, ганялися ми за ними довго . Flame - новітній з них, але можна з упевненістю сказати, що нас ще чекає дещо гірше, не сумнівайтеся ", - сказав в інтерв'ю The Christian Science Monitor провідний вірусний аналітик" Лабораторії Касперського "Віталій Камлюк.

Ізраїльський віце-прем'єр і міністр зі стратегічних питань Моше Яалон в ефірі радіостанції Army Radio натякнув, що кібератака може бути справою рук Ізраїлю, хоча прямо про це і не заявив. "Якщо хтось вважає загрозу з боку Ірану серйозною, логічно (припустити), що він буде робити різні кроки, у тому числі завдають йому шкоди. Хвала небесам, Ізраїль - країна високого технологічного рівня. Інструменти, що становлять предмет нашої гордості, дають нам найширші можливості ", - цитує Яалона The Independent. Чиновник також скептично відгукнувся про перспективи чергового раунду переговорів з іранської ядерної програми, який пройде у червні в Москві.

У експертів немає єдиної думки про те, протягом якого часу діяв вірус, говориться в статті. "Лабораторія Касперського" говорить про два роки, фахівці з Будапештського університету наполягають на п'яти. Своєю думкою про Flame з The Independent поділився Рік Фергюсон, керівник досліджень в області кібернетичної безпеки компанії Trend Micro: "Це надзвичайно всеосяжний і унікальний вірус. Він зайвий раз показує, що певні держави чи організації використовують шкідливе ПО для організації дуже ефективних точкових атак, які неможливі без серйозного планування, і значних ресурсів ".

Тривожні новини про кібернетичної загрози надходять із Сполученого Королівства: як повідомляє The Guardian, кембриджський учений Сергій Скоробогатов і його колега з Quo Vadis Labs Кріс Вудз виявили вразливість у конструкції цивільних авіалайнерів, що дозволяє віддалено контролювати ті їхні системи, в яких встановлено чіп ProASIC3 - а це, зокрема, вузли літака Boeing 787 Dreamliner, що забезпечують політ.

З точки зору Вудза, "дуже ймовірно", що лазівку залишив сам виробник мікросхеми - американська компанія Actel. Експерт підкреслює, що потайний хід існує на рівні пристрою самого чіпа, тобто не може бути усунутий програмними засобами. Крім авіаційної промисловості, згаданий чіп застосовується в медицині, автомобілебудуванні, комунікаціях, присутній у споживчих товарах, використовується військовими. Вчені вже повідомили про свою знахідку в компетентні органи. Широкій громадськості її буде представлено ​​на конференції, що відбудеться в Бельгії у вересні, пише видання.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1059 | Додав: adminA | Теги: кібернетичному, неспокійно | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]