Пт, 2024-04-19, 14:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:25
Звернення Порошенка до Ради: наша мета - мир, безпека і реформи. ВІДЕО
Інші останні Новини України

 Президент України Петро Порошенко сьогодні 6 вересня в день відкриття 5-ї сесії Верховної Ради 8-го скликання, виступив зі щорічним зверненням до народних депутатів.

Глава української держави привітав країну з 25-ю річницею Незалежності України. Він нагадав, що невдовзі Україна відзначатиме століття з початку відродження національної державності і додав, що причиною провалу тієї спроби стала відсутність єдності серед патріотичних політиків.

За його словами, тоді політики зрозуміли це лише у вигнанні. "Переконаний, що ми не перетнемо ту межу, за якою починаються хаос, анархія і отаманщина", – заявив він.

"Наші духовні і моральні досягнення маємо доповнити матеріальними здобутками, забезпечивши підвищення добробуту кожного громадянина України. І це головне наше завдання. Для досягнення такої мети нам потрібно три складові: мир, безпека та реформи", - сказав президент.

"В умовах, коли агресія Росії проти України все ще триває, а військова загроза зі Сходу є найскладнішим стратегічним викликом, питання національної єдності і політичної консолідації є питанням життя і смерті для нашої країни. Це, власне, головне, що я хотів би сьогодні сказати", - заявив Порошенко.

Порошенко запевнив, що українська армія наразі досягла високого рівня забезпечення і мотивації і здатна захистити країну від російської агресії.

За його словами, якщо б армія була у такому стані у 2014 році, "то зелені чоловічки не сунулися б в Крим і на Донбасі не було б російських військ".

"Військового вирішення проблеми цілісності України не існує"

"У складі угруповання російсько-терористичних військ на Донбасі - майже 38,5 тис. Осіб, понад 600 танків і 1250 бойових бронемашин, 750 одиниць артилерійських систем, близько 300 реактивних систем залпового вогню", - заявив Порошенко.

"Ми даємо собі звіт, що військового розв'язання проблеми територіальної цілісності України не існує", – сказав президент.

"По-перше, потенціал нашої армії суто оборонний. По-друге, ворог окопався в найбільш урбанізованих і густонаселених районах, населених нашими співвітчизниками. Єдиний шлях у питанні відновлення територіальної цілісності – політико-дипломатичний. Але при цьому з опорою на оборонні можливості ЗСУ".

При цьому Порошенко розкритикував позицію деяких політиків, які виступають проти мінських угод і нормандського формату.

"Частина українських політиків атакує норманський формат і мінський процес насправді лише тому, що і "Нормандія "і "Мінськ" відкривають реальний шлях до повернення Донбасу і є єдиним інструментом, щоб цього досягнути. Виявляється не всі тут цього хочуть…", – сказав президент

"Вголос цього ніхто не артикулює, але лукавство читається між рядків. Ця філософія є неприйнятною. І я скажу її апологетам так само коротко: "По вашому не буде!". Фантазії про мир в обмін на території – абсолютно ілюзорні. При такому підході не буде ні миру ні території", – зазначив глава держави.

"Для мене головним була, є і буде боротьба за відновлення за відновлення теориторіальної цілісності України в кордонах 1991 року", – наголосив Порошенко.

"Децентралізацію затвердимо, коли дозріють умови"

"Росія з окупованих нею територій Донецької і Луганської області хоче утворити, як хтось сказав, протекторат "Донбас" і на своїх умовах інфілтрувати його до складу України, щоб підірвати нас зсередини", - заявив Порошенко.

"Скажу коротко: ми це робити не дозволимо, і так не буде", - підкреслив президент.

Порошенко запевняє, що розгляд змін до Конституції в частині децентралізації в другому читанні відбудеться у Верховній Раді тільки після того, як "дозріють відповідні умови".

"І другого читання конституційних змін (в частині децентралізації - ред.), привид яких постійно блукав по цій залі, не відбулося. І не відбудеться, поки для того не дозріють відповідні умови", - заявив він.

"Будь-яке рішення, шановні народні депутати, буде виключно за вами", - запевнив глава держави.

Він зазначив, що першочерговим є безсумнівний прогрес в питаннях безпеки на Донбасі.

"За порушення прав людини в Криму Росію треба покарати поправками Джексона-Вейніка"

"Заява Путіна про те, що нібито питання Криму закрите – це його марення. Хоча воно дійсно закрите. І в 1954-му і в 1991-му році. Крим є, був і буде українським і ніякої іншої розмови не буде", – наголосив глава держави.

"Порушення Росією прав людини на окупованих територіях, в тому числі і щодо кримських татар, вимагає введення додаткових секторальних санкцій. Думаю, був би не зайвим осучаснений діалог, щоб прийняти поправки Джексона-Вейніка", - заявив Порошенко.

Поправка Джексона-Ве́йніка була запроваджена в 1974 році в закон про торгівлю США за ініціативою сенатора Генрі Джексона (1912–1983) та члена Палати представників Чарльза Веніка (1913–2007). Вона призначена для впливу на торговельні відносини США з країнами з неринковою економікою (спочатку країни комуністичного блоку), які обмежують свободу еміграції та інші права людини.

Свого часу це була відповідь Конгресу США на введення в Радянському Союзі "податку за диплом" (податку за отримання освіти в СРСР, як умова отримання дозволу на виїзд), що cтягувався з радянських громадян в першу чергу єврейської національності, які намагались емігрувати. Хоча в поправці конкретно не йде мова про євреїв і податки застосовувались для всіх радянських громадян, а не тільки євреїв.

Поправка забороняє надавати офіційні кредити і кредитні гарантії країнам, які обмежують еміграцію своїх громадян. Поправка також передбачає, що товари, які імпортуються США з країн з неринковою економікою, підпадають під дію дискримінаційних тарифів і податків у випадку, якщо ці країни позбавляють своїх громадян прав чи можливостей емігрувати, стягують більше номінального податку на еміграцію, візи і документи, необхідні для еміграції.

Ця поправка була ефективним економічним важелем впливу на тоталітарний режим СРСР. Наслідком введення цієї поправки з боку США була швидка відміна брежнєвським керівництвом Радянського Союзу введених незадовго до цього внутрішніх радянських фіскальних та фінансових перешкод для бажаючих емігрувати з СРСР.

"НАТО – наша мета, але в Альянсі теж нема консенсусу"

За його словами, влада України буде поглиблювати співпрацю з країнами-членами Альянсу до "повного досягнення критеріїв членства".

"Нашою стратегічною метою залишається вступ до НАТО. Цей дороговказ для нас непорушний, як Полярна зірка на зоряному небі. І важливо, що за 2,5 роки кількість прихильників вступу України значно зросла та вже істотно перевищує кількість противників", – сказав Порошенко.

"Але в цьому питанні все ще спостерігаються суттєві відмінності між різними макрорегіонами", – визнав президент.

"Слід також усвідомлювати, що в Альянсі теж нема консенсусу щодо членства України. Так, формально двері відкриті, починаючи з Бухарестського саміту 2008 року. Але ці двері сенсорні – і можуть і зачинитися при надто різкому наближенні. Тому кожен наш крок має бути виваженим, наперед прорахованим – щоб не вийшло так, як із планом членства 8 років тому", – додав Порошенко.

Він наголосив, що "ті заходи, які ми здійснюємо тепер – насправді, значно більше, ніж проект ПДЧ 2008 року (Плану дій щодо членства)".

На саміті НАТО в Бухаресті 2008 року було ухвалено рішення, згідно з яким Україна стане членом НАТО, якщо вона цього забажає та відповідатиме необхідним критеріям.

Навесні 2010 року тодішній президент країни Віктор Янукович заявив, що Україна не готова до вступу до НАТО, оскільки за критеріями Альянсу потрібна підтримка більшості населення країни.

Станом на початок листопада 2014 р. кількість прибічників вступу України до ЄС зросла до 64%.

23 грудня 2015 року Верховна Рада скасувала позаблоковий статус країни.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 748 | Додав: adminA | Теги: Звернення Порошенка до Ради, мета - мир, безпека і реформи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]