Ср, 2024-04-24, 01:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:25
Звідки прилетів челябінський метеорит - дізналися фінські науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій
Фінські науковці з проекту по радіозондуванню атмосфери KAIRA визначили радіант Челябінського боліда - місце на небесній сфері, звідки з точки зору земного спостерігача летіло космічне тіло. Як з'ясувалося, воно знаходиться в сузір'ї Пегаса, повідомляється на сайті проекту, передає РІА "Новости".

Нагадаємо, 15-го лютого жителі ряду регіонів Уралу спостерігали політ боліда - вогненної кулі з димним хвостом. Падіння завершилося яскравим спалахом і потужним вибухом, ударною хвилею було пошкоджено будівлі, вибито скло, більше тисячі людей звернулися за медичною допомогою.

У цей же день ввечері в 27 тисячах кілометрах від Землі пролетів астероїд 2012 DA14, тому відразу виникли припущення про зв'язок цих двох подій. Проте астрономи заявляли, що це два різних космічних тіла, ніяк не пов'язані між собою. Це підтверджують і розрахунки, виконані фахівцями KAIRA (Kilpisjдrvi Atmospheric Imaging Receiver Array), які займалися радіолокацією астероїда.

"Астероїд 2012 DA14 наближався до Землі з півдня, пролетів повз Землю та пішов на північ. Однак Челябінський болід прийшов з іншого напрямку, з точки зору спостерігача, що знаходиться в місті, його радіант був вище і лівіше висхідного Сонця", - йдеться в повідомленні.

За оцінками фінських науковців, радіант Челябінського боліда мав пряме сходження (довгота на небесній сфері) 22 години і відмінювання (широта) - +20 градусів. Ця точка знаходиться в сузір'ї Пегаса, правіше сузір'я Лебедя.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1071 | Додав: adminA | Теги: челябінський метеорит, фінські науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]