Вт, 2024-04-16, 23:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:52
Звільнені Жемчугов і Супрун потребують реабілітації. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Громадяни України Володимир Жемчугов і Юрій Супрун звільнені з полону бойовиків.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко на сторінці в Фейсбуці.

"Володимир Жемчугов і Юрій Супрун звільнені з полону! Їм буде надана необхідна медична допомога", - написав він у суботу, 17 вересня.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Порошенко сьогодні о 19 годині зустрінеться зі звільненими з полону бойовиків Володимиром Жемчуговим і Юрієм Супруном.

"17 червня о 19:00 (орієнтовно) звільнені Володимир Жемчугов і Юрій Супрун прибудуть до Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами, де їх зустріне президент Петро Порошенко", - йдеться в повідомленні.

Представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила в коментарі "112 Україна", що звільнений з полону Володимир Жемчугов знаходиться у важкому стані.

"Володимир Жемчугов знаходиться в важкому стані. У нього ампутовані дві кінцівки, він нічого не бачить. Він дійсно потребує термінової реабілітації і президент надіслав доручення, щоб за нашими полоненими відправили медико-санітарний літак, який буде вилітати на Київ, щоб вже сьогодні вони були в одній з кращих київських клінік", - повідомила Геращенко.

"Що стосується Юрія Супруна, то він має сьогодні імунітет спеціальний, він представник ООН. І самі ООНівці в приватних розмовах стверджували, що в їхній практиці таке вперше, коли людина має спеціальний імунітет, але більше півроку перебуває у в'язниці", - додала Геращенко.

За Жемчугова і Супруна Україна звільнила чотирьох російських полонених.

"Коли ми дізналися, що в полоні знаходиться людина з такими пораненнями (Володимир Жемчугов, - ред.), то ми готові були до найширших компромісів, але нам його не віддали. За те, щоб звільнити Жемчугова і Супруна ми віддали чотири зрадника, вони були передані іншій стороні. Але нас це не цікавить, головне, що ми звільнили двох справжніх героїв", - повідомила Геращенко.

Також Геращенко на своїй сторінці в Фейсбуці розповіла деталі звільнення двох українців з полону бойовиків.

"Уже через кілька годин Володимир і Юрій будуть в Києві, в одній з кращих лікарень, президент доручив послати за ними санітарний, евакуаційний літак. Вони вимагають серйозного лікування, реабілітації, Володимир - ще й протезування", - зазначила вона.

За словами Геращенко, останні кілька місяців Жемчугов "провів навіть не в тюремній лікарні, а в камері, звідки його тягали на "суд", погрожуючи 30-річним ув'язненням.

"За Володимира ми в мінській групі і з СБУ боролися весь цей рік. ОРЛО дурили нам голову, що такого у них немає, потім, що він вже давно на квартирі у мами в Красному Лучі (в цей час його старенька мама плакала мені по телефону, що не знає, де її син), потім, "гуманісти" формулювали, що він ніякий не тяжкохворий, а просто інвалід-диверсант і повинен просто навчитися жити в тюрмі в нових реаліях... Від нас приховували інформацію, де він перебуває, за нього вимагали справжній викуп і кидали нам списки на кілька десятків злочинців... А одного разу, в листопада 2015 ми вже поїхали за ним - дружина Олена, реанімобіль чекали відмашки забирати Володю. Тоді все зірвалося...", - написала Геращенко

"Супрун - представник ООН, був затриманий бойовиками "за шпигунство" навесні 2016-го. Останні кілька тижнів його також тягали на суди, відверто нехтуючи спеціальним дипломатичним імунітетом, який Юрій мав як співробітник міжнародної гуманітарної Організації та шантажуючи розстрілом", - додала Геращенко.

"На знак протесту Юрій оголосив голодування. ... Сьогодні вночі Юрія "судили" в Донецьку і "засудили" до 18 років за шпигунство в Україні. Цей цирк був потрібен, щоб не просто передати, а "помилувати", - повідомила вона.

Також Геращенко зазначила, що українська сторона буде вимагати, щоб питання звільнення заручників стало одним з пріоритетних для "нормандського формату" і стало спеціальною темою 21 вересня для тристоронньої контактної групи по Донбасу в Мінську.

Відзначимо, раніше бойовики заявили про нібито засудження захопленого ними співробітника ООН Юрія Супруна. Також повідомлялося, що кілька місяців українській стороні не вдавалося домогтися відповіді від представників ОРДЛО, де міститься важко поранений Жемчугов, у якого ампутовані кінцівки, вибиті очі.

Напередодні Порошенко анонсував звільнення Володимира Жемчугова. 45-річний Жемчугов був затриманий бойовиками в Луганській області в листопаді 2015 року. Його звинувачували в підриві залізничного полотна в районі Лутугиного під Луганськом і електропори в Хрящуватому.  

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 771 | Додав: adminA | Теги: реабілітація, Жемчугов і Супрун, звільнення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]