Чт, 2024-04-18, 23:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
Звільнення Тимошенко в обмін на євроінтеграцію - Die Zeit
Інші останні Іноземна преса про Україну
Саме цими днями, пише Ульріх Крекель на сторінках німецького видання Die Zeit, у протистоянні Юлії Тимошенко і Віктора Януковича відбудеться ефектний поворот. Цілком очевидно, президент Янукович, який дав у 2011 році команду слухняній юстиції посадити свого заклятого ворога у в'язницю, все ж відпустить Тимошенко до Німеччини "з гуманних міркувань".

Зрозуміла річ, зазначає автор, ясно розмежувати у всій цій історії добро і зло не вийде. З одного боку, у Тимошенко сумнівне минуле "газової принцеси", яка збила багатомільярдні статки, з другого - не доводиться говорити про незалежність суддів, що засудили її до семи років в'язниці за перевищення посадових повноважень при укладанні газового контракту з Росією в 2009 році і заподіяння економічної шкоди Україні. ЄС веде мову про селективну юстицію, адвокат екс-політика Сергій Власенко йде ще далі, стверджуючи, що президент "хотів політично нейтралізувати і принизити заклятого ворога", пам'ятаючи про те, як у нього вирвали владу під час демократичної Помаранчевої революції восени 2004 року.

Та хоч як би там було, йдеться далі, всі сигнали з Києва вказують, що президент дозволить Тимошенко виїхати на лікування до берлінської клініки "Шаріте". Так, минулого тижня прем'єр-міністр України Азаров заявив, що українська сторона "дуже близька до вирішення питання Тимошенко на гуманних підставах". Приблизно в цей же час міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле обговорював з українським президентом останні деталі "політичного бартеру", що отримав назву "звільнення Тимошенко в обмін на євроінтеграцію", пише Крекель.

На саміті в литовському Вільнюсі, запланованому на листопад, сторони збираються підписати договір про асоціацію та вільну торгівлю, і це означатиме "новий геополітичний порядок на Сході Європи". Угода "нарешті покладе край українській політиці лавірування між Росією і Заходом, що визначала характер регіону протягом двох десятиліть після розвалу Радянського Союзу", підкреслює журналіст. "Москва ж, у свою чергу, наполягає на тому, щоб Україна приєдналася до Митного союзу з Бєларуссю і Казахстаном, адже Кремль прагне створити противагу Євросоюзу на пострадянському просторі".

В принципі, додає Die Zeit, вже зрозуміло, на які кроки може піти Москва, щоб зірвати підписання договору. На думку таких східноєвропейських держав, як Польща і балтійські країни, мова піде про торговельну війну. "Ми повинні бути готові до всього, - вважає польський європарламентар Яцек Саріуш-Вольський. - Не можна виключати, що "Газпром" ще раз відключить газ цієї зими".

У всій цій історії одне безперечно, підсумовує автор: дорога України на Захід має розпочатися з символічного кроку, і віконце для від'їзду Тимошенко відкрито з цього вівторка до початку саміту у Вільнюсі.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 906 | Додав: adminA | Теги: звільнення Тимошенко, обмін на євроінтеграцію, Die Zeit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]