Чт, 2024-03-28, 15:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:50
Звільнити Тимошенко і Луценка закликала Януковича Гельсінська комісія США
Інші останні Політичні новини
Комісія Сполучених Штатів Америки з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінкська комісія) закликає президента України Віктора Януковича звільнити ув’язнених лідерів опозиції. Про це йдеться у листі до Януковича голови Гельсінської комісії Кріса Сміта та членів Комісії від Республіканців Роберта Адерхольта, Луїса Слотера, Майкла Бургесса, Майка МакІнтайра і Джозефа Піттса.

"Як члени Конгресу та Гельсінської Комісії США ми пишемо Вам, щоб рішуче закликати звільнити колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, а також повністю відновити їхні політичні й громадянські права", - йдеться у листі.

У Гельсінській комісії наголошують, що Конгрес США, за згодою обох партій, продемонстрував значні успіхи щодо підтримки української незалежності й демократії.

"Однак сьогодні ми стикаємось із серйозною перешкодою у наших відносинах, яка значно ускладнить зусилля щодо подальшого зміцнення нашого партнерства", - йдеться у листі.

"Ми глибоко занепокоєні серйозним регресом у демократичному розвитку України, в тому числі практикою вибіркового правосуддя і переслідування провідних опозиційних діячів", - наголошують члени Гельсінської комісії.

"У випадку Тимошенко ми глибоко стурбовані щодо справедливості судового процесу, який у жовтні 2011 року призвів до її засудження та 7-річного терміну ув’язнення. Ми вважаємо, що цей вирок є криміналізацією політичного рішення за допомогою судового процесу, який не відповідав міжнародним стандартам", - підкреслили члени Комісії.

Вони висловили занепокоєння, що протягом більшої частини свого перебування за ґратами Тимошенко мала обмежений доступ до зовнішніх контактів і необхідної медичної допомоги, "хоча ми розуміємо, що її доступ до лікування покращився останніми місяцями".

Крім того, у листі висловлюється стурбованість через повідомлення про деякі з умов утримання Тимошенко, "включаючи заяви про відсутність будь-якої приватності через постійне відеоспостереження".

У Гельсінській комісії наголосили, що крім справи Тимошенко також занепокоєні ситуацією колишнього міністра внутрішніх справ Луценка.

"Як ви знаєте, Європейський суд з прав людини постановив, що його арешт і затримання були свавільними і порушили його права людини згідно з Європейською конвенцією про захист прав людини. Ми також стурбовані повідомленнями про його доступ до медичного лікування у колонії, в якій його наразі утримують", - йдеться у листі до Януковича.

У документі наголошується, що Комісія "з тривогою спостерігає за тим, як Генеральна прокуратура продовжує ініціювати додаткові розслідування проти Тимошенко і Луценка".

"Наприклад, повторне відкриття додаткових справ проти Тимошенко, які були раніше закриті і вважались такими, чий 10-річний термін давності вже сплив, викликає запитання щодо того, чи не має українська влада намір зробити все можливе, щоб якомога довше тримати її у в’язниці та подалі від політичної арени", - зазначається у листі.

Члени Гельсінської комісії також "глибоко жалкують, що Тимошенко і Луценко не змогли взяти участь у парламентських виборах 28 жовтня".

"Це позбавило мільйони виборців, які голосували за них на попередніх виборах, можливості віддати за них свій голос цього разу. Хоча це був не єдиний негативний фактор, їхнє ув’язнення серйозно вплинуло на висновок ОБСЄ, що ці вибори стали кроком назад у порівнянні з чотирма останніми загальнонаціональними виборами", - йдеться у листі.

Так, за їх словами, "ув’язнення Тимошенко і Луценка підриває демократичні цінності і створює серйозну перешкоду у відносинах між Україною та США, а також у намаганнях України стати повноцінною демократією, в якій поважаються права людини і панує верховенство права".

Окрім того, Члени Гельсінської комісії висловили сподівання, що під час головування в ОБСЄ "Україна подасть хороший приклад як Голова, дотримавшись зобов’язань перед ОБСЄ, особливо у сфері прав людини і фундаментальних свобод, демократії і верховенства права".

"На жаль, триваюче ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка продовжуватиме серйозно підривати імідж України в очах міжнародної спільноти, а також негативно позначиться на Вашому головуванні. Поки вони залишатимуться за ґратами, міжнародна спільнота не зможе повністю вірити у відданість демократії українських лідерів", - резюмується у листі до Януковича.

Зазначимо, останнім часом через ситуацію довкола Тимошенко та Луценка відносини України і ЄС погіршилися. Президент України Янукович назвав це корисною для всіх "паузою", хоча західні лідери попереджають про можливу міжнародну ізоляцію країни. Європейські політики ледь не влаштували бойкот Євро-2012 в Україні, а через масову відмову президентів МЗС було змушене перенести саміт в Ялті на невизначений термін.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: Гельсінська комісія США, Тимошенко і Луценка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]