Пт, 2024-04-19, 18:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:19
Звинувативши Росію у тиску на країни Східного партнерства, політассамблея ЄНП прийняла резолюцію
Інші останні Політичні новини
Політична асамблея Європейської народної партії прийняла резолюцію, в якій закликає Росію припинити "маніпуляції і шантаж" по відношенню до країн Східного партнерства і підкреслює "відповідальність ЄС за захист" своїх партнерів.

Резолюція під назвою "Про російський тиск на країни Східного партнерства" прийнята в четвер 5 вересня в Брюсселі на політичній асамблеї ЄНП, передає "Інтерфакс-Україна".

У преамбулі резолюції стверджується, що проект Східного партнерства виявився "під загрозою відтоді, як Росія продовжує нарощувати тиск на сусідні країни".

Таким тиском названі торговельну суперечку з Україною та Молдовою, "загрози національним інтересам Вірменії, що змусило Вірменію (прийти) до Митного Союзу".

"Крім того, ця діяльність супроводжується масованою інформаційною кампанією з боку Росії, мета якої спрямована на дискредитацію переваг Угоди про асоціацію з ЄС, так само як і на основних прихильників інтеграції в ЄС" , - заявляє ЄНП.

Крім того, ця політична сила стверджує, що керівництво Росії використовує Євразійський союз, як інструмент, спрямований на запобігання поглиблення інтеграції сусідніх країн з Європою з метою "утримати їх в якості російських держав-сателітів".

"Послідовне розширення ЄС призвело країни Східного партнерства ближче до ЄС, і їх безпека, стабільність і процвітання все більше впливають на ЄС. ЄНП переконана, що це неприйнятна поведінка Росії буде мати негативний вплив на відносини Росії і ЄС", - йдеться в резолюції.

У зв'язку з цим Європейська народна партія "наполегливо закликає Російську Федерацію припинити використання маніпуляцій і шантаж та застосовувати принцип суверенної рівності, невтручання у внутрішні справи і доброї співпраці між державами".

ЄНП також засуджує "тиск, який вчинила Росія на уряд Вірменії і жалкує про рішення президента Вірменії приєднатися до Митного союзу, що підриває досягнення Вірменії в напрямку ЄС ".

У той же час ЄНП "висловлює рішучу підтримку Україні і Молдові, які, незважаючи на тиск, продовжують реалізовувати порядок денний європейської інтеграції".

У цьому зв'язку ЄНП закликає президента України Віктора Януковича "виконати необхідні критерії, які дозволять ЄС підписати Угоду про асоціацію з Україною у Вільнюсі на саміті Східного партнерства у листопаді".

Крім того, ЄНП стурбована заявою прем'єр-міністра Грузії відносно "невизначеної позиції по відношенню до ТЗ і закликає Грузію продовжувати свою політику щодо європейської інтеграції".

Одночасно, ЄНП підкреслює відповідальність ЄС "діяти і захищати країни Східного партнерства. "І Європейська комісія, і Зовнішнє Європейська служба повинні зайняти сильніші позиції. Нездатність ЄС адекватно реагувати на поведінку Росії може спровокувати подальше посилення тиску з боку Росії по відношенню до країн Східного партнерства, з негативними наслідками для майбутнього розвитку Східного партнерства", - заявляє ЄНП.

Європейські народники також вказують, що членство в МС несумісне з укладенням Угоди про асоціацію, включаючи поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.

Раніше міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що якщо Росія і далі тиснутиме на Україну через підписання Угоди про асоціацію, це матиме наслідки для діалогу Брюсселя з Москвою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 913 | Додав: adminA | Теги: політассамблея ЄНП, країни Східного партнерства, резолюцію, тиску, Росію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]