Пт, 2024-03-29, 17:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:04
100 мільйонів євро Асамблея донорів надасть для добудови "Укриття" в Чорнобильській зоні
Інші останні Економічні новини

Асамблея донорів виділить Україні 100 млн євро, що їх бракує для фінансування будівництва об`єкту "Укриття" в Чорнобильській зоні відчуження.

Про це на брифінгу повідомив віце-прем`єр України Валерій Вощевський, уточнивши, що загальна вартість проекту становить 1,5 млрд євро.

"Майже всі донори підтвердили свій додатковий внесок для того, аби перекрити ці 100 млн євро, яких нам бракує, для завершення робіт по об`єкту "Укриття", - сказав Вощевський.

За його словами, відповідних домовленостей було досягнуто за підсумками конференції Асамблеї донорів Чорнобильського фонду "Укриття", а також Асамблеї донорів Ради ядерної безпеки, який відбувся 16 липня в Лондоні, де була присутня й українська делегація.

Вощевський зазначив, що донори зроблять свої внески найближчим часом, а також наголосив, що завдяки цьому добудову об`єкта буде виконано в заплановані терміни.

"Донорська конференція показала, що донори зацікавлені у виконанні цього проекту в листопаді 2017 року", - додав віце-прем`єр.

Разом з тим він повідомив, що для добудови сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), в якому передбачається зберігання до 100 років палива перших трьох блоків Чорнобильської атомної електростанції, бракує 70 млн євро.

За словами чиновника, наприкінці поточного року уряд має намір домовитися про ще одну асамблею з Європейським банком реконструкції і розвитку, на якій обговорюватиметься питання пошуку потрібних коштів.

Також Вощевський нагадав, що загальна вартість проекту становить 320 млн євро, а термін його завершення заплановано на кінець 2016 року.

Як повідомлялося, у квітні головний інженер проекту "Укриття" Володимир Каштанов повідомив, що будівництво нового безпечного конфайнменту для четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС йде згідно з графіком і має завершитися до 30 листопада 2017 року.

Довідка

У вересні 2007 року Чорнобильська АЕС і французький концерн Novarka підписали контракт на будівництво нового безпечного конфайнмента (НБК) над об`єктом "Укриття" Чорнобильської АЕС. Початкова вартість будівництва оцінювалась у 980 млн євро. Однак через 6 років оцінка вартості будівництва об`єкта збільшилася на 500 млн євро.

У кінцевому підсумку влітку 2014 року Асамблея донорів Чорнобильського фонду "Укриття" ухвалила рішення збільшити до 650 млн євро додатковий внесок країн-донорів для успішного завершення будівництва огороджувального контуру нового безпечного конфайнмента (торцевих стін) з метою перетворити Чорнобильську атомну електростанцію на безпечний й екологічно стабільний об`єкт.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 799 | Додав: adminA | Теги: 100 мільйонів євро, Чорнобильська зона, Асамблея донорів, добудова Укриття | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]