Пт, 2024-03-29, 02:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:52
13 морських портів Кабмін пропонує вилучити з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів України пропонує вилучити 13 українських морських портів з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

Така пропозиція міститься в урядовому законопроекті №2488а, який був зареєстрований у Верховній Раді 10 серпня і представлений для ознайомлення в четвер 13 серпня.

Так, з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, пропонується вилучити Державне Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів, Чорноморське головне морське агентство "Інфлот", Південний науково-дослідний проектно-конструкторський інститут морського флоту.

Крім цього, з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані пропонується вилучити Українське Дунайське пароплавство (УДП).

Згідно з пояснювальною запискою до документа, вказане виключення з переліків підприємств морського транспорту не означає виведення з державної власності майна, але дозволить забезпечити підвищення якості менеджменту, проведення реструктуризації підприємств, концентрацію профільних активів, залучення інвесторів, ділових партнерів.

Також законопроектом встановлюється тимчасовий захист підприємств, що виключаються з додатків до закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", від позаприватизаційних процедур відчуження їх майна, зокрема в процедурах банкрутства.

"Так, законопроектом передбачено призупинення провадження у справах про банкрутство зазначених підприємств, а також запроваджується мораторій на порушення провадження у справах про банкрутство протягом трьох років. При цьому слід зазначити, що такі норми не поширюються на об'єкти права державної власності, що ліквідуються за рішенням власника", - наголошується в пояснювальній записці.

Запропоновані обмеження, на думку авторів документа, нададуть можливість уповноваженим органам управління вжити необхідних заходів для стабілізації фінансово-економічного стану підприємств.

Крім того, з метою забезпечення безпеки держави законопроектом передбачається доповнити закон "Про приватизацію державного майна" нормами, якими передбачено, що не можуть бути покупцями фізичні та юридичні особи держави, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором і фізичні та юридичні особи, які включені до переліку осіб, пов'язаних із здійсненням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції і, в разі відчуження ним об'єктів приватизації, ці об'єкти повертаються у державну власність без компенсації.

"Ухвалення законопроекту сприятиме захисту майнових прав держави та впорядкування переліку, а також врегулювання питань, які можуть виникнути у зв'язку зі зняттям заборони на приватизацію підприємств морського транспорту", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, в травні Кабмін схвалив приватизацію в поточному році Одеського припортового заводу, підприємства "Сумихімпром", кількох морських портів, компанії "Центренерго", а також решти держчасток у підприємствах теплової генерації і обленерго. Всього в списку на приватизацію 286 об'єктів, при цьому ще 43 об'єкти внесені до переліку заборонених до приватизації, для продажу яких необхідне рішення Верховної Ради.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: перелік об'єктів, 13 морських портів, Кабмін, приватизація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]