Чт, 2024-03-28, 16:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:08
27 лютого почнуться переговори у форматі "5+2" відносно Придністров'я
Інші останні Новини світу

Офіційні переговори щодо врегулювання Придністровського конфлікту у форматі "5 +2" розпочнуться в Дубліні в понеділок, 27 лютого. Це будуть другі офіційні переговори після майже шестирічної перерви, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомили в ОБСЄ в суботу, в переговорах, які заплановано на два дні, візьмуть участь представники всіх сторін - Молдови, Придністров'я, ОБСЄ, Росії, України, США та ЄС.

Під час зустрічі обговорюватимуться принципи і процедури з ведення самих переговорів. Це лише друга офіційна зустріч у форматі "5 +2" після майже шестирічної перерви.

Відкриє засідання діючий голова ОБСЄ, віце-прем'єр Ірландії Імон Гілмор, безпосередньо головуватиме під час переговорів спеціальний представник ОБСЄ з врегулювання Придністровського конфлікту посол Ерван Фуере.

У січні у ході першої зустрічі в Одесі прем`єр-міністра Республіки Молдова Влада Філата і лідера самопроголошеного Придністров`я Євгена Шевчука, за посередницької місії міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, сторони вирішили активізувати конструктивний діалог із метою врегулювання ситуації в придністровському регіоні. Про це повідомив на спільній прес-конференції в Одесі прем`єр-міністр Республіки Молдова Філат, зазначивши, що найважливішим результатом зустрічі є домовленість сторін про "відкрите, конструктивне обговорення й вирішення питань", що являють взаємних інтерес.

Раніше прем'єр-міністр Молдови Філат подякував Україні за її позицію і роль в процесі реінтеграції Молдови. "Позиція України важлива, і я б сказав, найважливіша", - додав глава молдовського уряду. Два роки тому президент України Віктор Янукович заявив, що Україна зацікавлена у врегулюванні придністровського конфлікту на принципах збереження територіальної цілісності Молдови та надання Придністров'ю особливого статусу.

Довідка. Придністровський конфлікт

Ескалація напруженості розпочалася у Придністров'ї - регіоні Молдови - 1989 року, коли в багатьох містах та районах проводили референдуми про створення окремої Придністровської республіки. У березні 1992 року конфлікт переріс у збройні сутички між сторонами. Переговори про статус Придністров'я поновилися наприкінці 1992 року.

Зараз у Придністров'ї перебувають російські військові миротворці. Молдова сподівається на підтримку України у врегулюванні придністровського конфлікту. Тирасполь також задоволений, що Київ "активізувався" у врегулюванні придністровського конфлікту.

Нагадаємо також, що значну частину населення Придністров'я становлять етнічні українці.

Смирнов, лідер невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, в одному зі своїх передвиборних виступів зробив сенсаційну заяву: несподівано для всіх він вирішив приєднатися до України.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1043 | Додав: adminA | Теги: Переговори у форматі 5+2 відносно П | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]