Чт, 2024-04-25, 13:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:39
7 тисяч "прозорих" міні-офісів з надання адмінпослуг в Україні почнуть роботу
Інші останні Економічні новини

З 21 грудня українські нотаріуси почнуть надавати реєстраційні послуги бізнесу та нерухомості, фактично перетворившись на 7 тисяч міні-офісів із надання адміністративних послуг. Про це 17 грудня повідомив міністр юстиції Павло Петренко, виступаючи на форумі нотаріусів "Децентралізація у сфері державної реєстрації: нотаріус - державний реєстратор", повідомляє прес-служба відомства.

"Цього понеділка набув чинності пакет законів щодо реформи системи реєстрації бізнесу та нерухомості. Понад 7000 нотаріусів отримали повний обсяг повноважень державних реєстраторів. Це 7000 міні-офісів надання послуг по всій країні, які надаватимуть ці сервіси прозоро, без корупції і максимально комфортно для кожного українця. З наступного понеділка ви можете звертатися за реєстрацією бізнесу та нерухомості до українських нотаріусів, які отримали весь обсяг повноважень з реєстрації по всій країні", - зазначив очільник Мін'юсту.

Він зауважив, що прийнятими законами також запроваджується принцип екстериторіальності, тобто на рівні законів легалізуються електронні онлайн-сервіси, які досі мали статус пілотних проектів. Так само з наступного року Міністерство юстиції вже не виконуватиме не притаманні йому реєстраційні функції. А вже з 30 квітня наступного року інститут державного реєстратора Мін'юсту взагалі зникне з системи органів державної влади.

За словами Петренка, немає жодного сумніву в тому, що нотаріальна спільнота впорається з новими обов'язками. Адже за роки існування інституту приватних нотаріусів вони довели свою професійність і по праву вважаються найбільш організованою професійною спільнотою серед юристів.

Передання права здійснювати реєстраційні функції нотаріусам забезпечить реальну конкуренцію як серед нотаріусів, так і між нотаріальною спільнотою і центрами адмінпослуг, які буде створено місцевою владою, переконаний керівник Мін'юсту.

"Завдяки такому підходу ми раз і назавжди позбавимося таких ганебних явищ, як черги, хабарництво та неякісне обслуговування. Адже громадянин сам обиратиме, до кого звернутися за послугою. І якщо йому не сподобається якість обслуговування, зможе піти до іншого спеціаліста", - зауважив міністр.

За словами Петренка, щоб мотивувати нотаріусів перебирати на себе надання послуг із реєстрації, прийнятими законопроектами передбачено перерозподіл коштів, які громадяни сплачують за отримання сервісів.

"40% коштів, отриманих за послуги з державної реєстрації, що надаватимуться нотаріусами, надходитимуть до Державного бюджету. А 60% від сплаченої суми отримуватимуть нотаріуси за надані послуги", - повідомив він.

Нагадаємо, 26 листопада Верховна Рада ухвалила три законопроекти, які спрощують реєстрацію бізнесу та нерухомості.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 787 | Додав: adminA | Теги: україна, 7 тисяч прозорих міні-офісів, надання адмінпослуг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]