Пт, 2024-03-29, 16:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:52
Активісти мітингують - Конституційний Cуд продовжив розгляд законності люстрації
Інші останні Політичні новини

Сьогодні, 22 березня Конституційний Cуд України у формі усного слухання продовжив розгляд справи щодо конституційності ряду положень закону "Про очищення влади". Участь у засіданні беруть 15 суддів КС при необхідних для кворуму 12, передає УНІАН.

Тим часом під стінами Конституційного Суду України проходить мітинг проти скасування закону "Про очищення влади", передає Укрінформ.

Напередодні на сторінці громадського люстраційного комітету у Facebook було розміщено заклик до небайдужих прийти 22 березня під стіни Конституційного Суду на флешмоб і відстояти люстрацію. На думку організаторів, скасування закону про люстрацію ознаменує повну політичну реанімацію олігархів і колишніх "регіоналів".

Громадський люстраційний комітет нагадує, що третина суддів КС - ті самі люди, що здійснили повернення до Конституції, яка передбачала президентсько-парламентську форму правління.

Нагадаємо, КС розглядає справу за поданнями Верховного суду України та 47 народних депутатів. Раніше два подання ЗСУ і одне подання 47 народних депутатів були об`єднані в одне конституційне провадження.

Верховний суд у своїх поданнях просить КС визнати неконституційною люстрацію членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, членів Вищої ради юстиції та керівників Державної судової адміністрації, які обіймали посади в період Євромайдану. Також Верховний суд просить визнати неконституційною люстрацію суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану.

47 депутатів у своєму поданні просять КС визнати неконституційною люстрацію колишніх чиновників, які обіймали свої посади в період із 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року, і правоохоронців, які переслідували активістів Євромайдану.

Конституційний суд 16 квітня 2015 року розпочав розгляд справи про конституційність окремих положень закону "Про очищення влади", однак того ж дня відклав процес.

22 жовтня суд продовжив розгляд справи.

Водночас 23 жовтня 2015 року народний депутат Єгор Соболєв вніс до КС клопотання про відвід сімох суддів від розгляду цієї справи - голови суду Юрія Бауліна, а також Василя Бринцева, Сергія Вдовиченка, Михайла Гультая, Михайла Запорожця, Олега Сергейчука, Наталю Шапталу.

За словами Соболєва, ці семеро суддів ухвалювали рішення, що призвели до узурпації влади екс-президентом Віктором Януковичем, і тому не мають права розглядати справу щодо конституційності закону про люстрацію.

Того ж дня КС оголосив безстрокову перерву для вивчення клопотання про відвід 7 суддів у справі про конституційність закону про люстрацію.

Довідка

Закон "Про очищення влади" набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він, зокрема, застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і тих державних чиновників, які обіймали посаду у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням. Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади впродовж найближчих 10 років.

Зазначимо, голова Венеціанської комісії вважає, що Україна має змінити закон про люстрацію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 819 | Додав: adminA | Теги: Конституційний Cуд, розгляд законності люстрації, активісти, мітинг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]