Чт, 2024-03-28, 16:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:23
Антимонопольний комітет оштрафував "Газпром" на 85 мільярдів. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Антимонопольний комітет України виставив російському газовому монополісту "Газпрому" штраф на 85 млрд грн (близько 3,4 млрд дол) за зловживання монопольним становищем на вітчизняному ринку транзиту газу. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив голова відомства Юрій Терентьєв.

"Щойно прийнято рішення про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами по території України компанії "Газпром" як монопольного покупця. Сума штрафу - 85 млрд грн", - написав Терентьєв.

Як повідомлялось, наприкінці квітня 2015 року прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до АМКУ з проханням почати розслідування щодо "Газпрому", оскільки його дії на українському ринку завдають шкоди українській економіці, а сама компанія діє на дискримінаційних, фактично неконкурентних умовах".

За даними, наданими Міністерством юстиції, Міністерством енергетики та вугільної промисловості, Антимонопольним комітетом і НАК "Нафтогаз України", через дії "Газпрому" Україна фактично втратила можливість торгувати газом на своєму західному кордоні, а також втратила можливість повноцінно використовувати словацький маршрут для імпорту газу, оскільки російський газовий монополіст викупив усі потужності цього газопроводу. Також, блокуючи віртуальні потоки газу зі Словаччини, "Газпром" позбавив європейських постачальників їхньої потенційної значної частки українського ринку.

Зі свого боку, Європейська комісія 22 квітня 2015 року висунула офіційні звинувачення "Газпрому" у зв`язку з його панівною позицією на ринку Центральної й Східної Європи, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

Водночас Україна звернулася до партнерів з Євросоюзу, щоб спільно провести антимонопольне розслідування й встановити "факт монополізму російської компанії "Газпром" не тільки в Європейському Союзі, а й в Україні".

У середині травня Антимонопольний комітет України за дорученням прем`єр-міністра почав антимонопольне розслідування проти "Газпрому".

24 грудня 2015 року Антимонопольний комітет визнав "Газпром" монополістом на ринку транзиту природного газу по території України і розраховував зустрітися з представниками компанії й надати їм докази зловживання їхнім монопольним становищем в Україні.

При цьому 19 січня 2016 року Україна в односторонньому порядку підвищила для компанії "Газпром" вартість послуги з транзиту російського газу до країн ЄС на 50%. Тариф зріс до 4,5 дол. за кожні 100 км. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, Україна з початку 2016 року повністю змінила підхід до транзиту російського газу до ЄС, встановивши тарифи на вхід і вихід з газотранспортної системи. Нині "Нафтогаз" судиться з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі стосовно контракту 2009 року, зокрема й у частині транзиту російського газу.

"Нафтогаз" має право вимагати дворазової компенсації від "Газпрому" за збитки щодо транзиту - АМКУ

НАК "Нафтогаз України" має право вимагати дворазової компенсації від "Газпрому за збитки у зв'язку з монопольними порушеннями під час транзиту газу, заявила перший заступник голови Антимонопольного комітету України Марія Нижник.

"Якщо комітет встановлює факт зловживання монопольним становищем, то суб'єкт, чиї права порушені, а в цьому випадку НАК "Нафтогаз України", може звернутися до суду для стягнення збитків у подвійному розмірі", - сказала вона журналістам у Києві в п'ятницю.

Нижник додала, що сума збитків "Нафтогазу" не підлягає розголошенню, у разі звернення до суду "Нафтогаз" самостійно подаватиме й обґрунтовуватиме цю цифру.

Заступник голови АМКУ додала, що нинішній спір між "Нафтогазом" і "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі розглядається зі "схожого, але не зовсім ідентичного питання".

"Там йдеться про порушення умов договору (транзитного контракту - ред.)", - зазначила вона.

Україна найближчим часом і далі купуватиме газ лише в Європі - Коболєв

Нижчі ціни на природний газ на європейському ринку і його достатні запаси в українських газових сховищах дають змогу Україні найближчим часом обходитися без закупівлі російського газу, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нині купуємо весь газ на європейському ринку. Поки що змінювати тактику придбання ми не бачимо потреби. Тим паче з огляду на вигідніші ціни в Європі", - сказав він журналістам у п'ятницю в кулуарах "Українського сніданку" в Давосі, організованого Фондом Пінчука.

Коболєв уточнив, що станом на ранок п'ятниці закупівлі газу в Європі становили близько 40 млн куб. м на добу, а підйом газу зі сховищ - близько 90 млн куб. м.

Голова "Нафтогазу" визнав, що у разі дуже сильних холодів протягом тривалого періоду теоретично може виникнути ситуація, коли Україні доведеться закуповувати російський газ.

"Теоретично проблемним моментом для української ГТС завжди був кінець лютого", - нагадав Коболєв.

Він зазначив, що нині ГТС працює в штатному режимі.

У відповідь на прохання спрогнозувати, яким може бути лютий, голова НАК зауважив, що не займається прогнозом погоди.

"У мене є три прогнози, і вони всі дуже різні, можна заплющити очі й обрати будь-який", - сказав Коболєв.

Раніше повідомлялось, що зараз Україна купує газ в Європі по 190 доларів США за тисячу кубометрів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 817 | Додав: adminA | Теги: штраф, газпром, Антимонопольний комітет, 85 мільярдів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]