Ср, 2024-04-24, 19:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:57
Астрономи виявили планету, яка любить міняти місцями свої полюси
Інші останні Новини світу науки і технологій

На відстані 40 світлових років від Землі є планета, що має подиву гідну властивість періодично перевертатися з ніг на голову так, що її північний полюс стає південним. Полюси "перебігають" з періодичністю у 1 млн років, такий процес слідом за планетою повторюють ще чотири планети, які входять до системи з подвійними (бінарними) зірками, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на Space.com.

"Свого роду отара овець, ведених пастухами-зірками", - повідомив у середу інтернет-виданню Space.com керівник дослідження Натан Каїб з Королівського університету Канади. За його словами, бінарна система розташована в сузір'ї Рака і складається з двох світил і п'яти планет. Другу зірку відокремлює від першої відстань, що перевищує дистанцію між Сонцем і Землею в 1,1 тис разів. Незважаючи на цю обставину, друге світило справляє потужний вплив на планети, але не на їхні орбіти, а саме на осі обертання.

Каїб з колегами розробили за допомогою комп'ютерного моделювання понад 450 варіантів руху тіл системи 55 Cancri. Астрономи дійшли висновку, що в міру обертання навколо своєї зірки найдальша планета 55 Cancri d, образно висловлюючись, встає з ніг на голову кожні 1 млн років. При цьому 55 Cancri d, яка більша за Юпітер приблизно в 4 рази, залучає в "оберт" інші чотири планети з меншою масою. Їхні орбіти, що вражає, практично не змінюються. "Зазначена планетарна система виглядає дуже організованою", - підсумував керівник дослідження.

Сама система досить добре відома астрономам. Однак припустити аномальні зміни положення осі обертання планет стало можливим тільки тепер, тому що науковці традиційно приділяють більш пильну увагу вивченню бінарних зірок, розташованих близько одна від одної, на відміну від світил 55 Cancri.

Нагадаємо, що в квітні астрономи описали характеристики планети Рака e (55 Cancri e), яка є однією з найвідоміших науковцям позасонячних планет.

На сьогодні науці відомо понад 500 так званих екзопланет, тобто планет за межами нашої Сонячної системи. І тільки зовсім недавно науковцям стали доступними інструменти й методи аналізу, що дозволяють зробити хоча б перші кроки на шляху до розуміння їхнього складу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1079 | Додав: adminA | Теги: планета, астрономи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]