Сб, 2024-04-20, 12:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:11
Астрономи знайшли планету Люка Скайуокера. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій
Астрономи виявили на стику сузір'їв Лебедя і Ліри незвичайну планету, яка обертається відразу навколо двох зірок і на її небі сходять і заходять два світила, як і на вигаданому Татуїні - батьківщині Люка Скайуокера, головного героя кіноепопеї Зоряні війни.

Група вчених під керівництвом Лоренса Дойла з Інституту SETI (проблем пошуку позаземних цивілізацій) в місті Маунтен В'ю (США) виявила Татуїн, проаналізувавши дані, отримані телескопом Кеплер, і опублікувала результати своєї роботи в журналі Science. Знахідка Дойла і його колег отримала планетарний індекс Кеплер-16b.

Як зазначають автори статті, на цьому схожість з "справжнім" Татуїном закінчуються: Кеплер-16b є газовим гігантом, на якому панує холод – середня температура його поверхні не перевищує мінус 73 градуси за Цельсієм.

Дойл та його колеги виявили Татуїн, простеживши за змінами яскравості пари зірок KIC 12644769, розташованої на стику сузір'їв Лебедя і Ліри.

На цю ділянку неба з 2009 року "націлена" американська орбітальна обсерваторія Кеплер, призначена для пошуку планет поза Сонячною системою. Зонд стежить за змінами яскравості зірок, які відбуваються у тому разі, якщо планета на мить "затьмарює" світило.

Подвійна система KIC 12644769 належить до категорії так званих затемнено-подвійних зірок: у таких системах орбіти світил розташовані ніби ребром до спостерігача, і вони періодично затьмарюють один одного.

Дойл та його колеги помітили, що яскравість пари KIC 12644769 періодично зменшувалася не тільки через те, що одна з зірок періодично затуляла світло своєї напарниці, а й через невідомий темний об'єкт, який проходив перед великим і малим світилами один раз за 230 і 221 днів.

Як відзначають вчені, різниця в періодичності цих затемнень вказує на те, що цей об'єкт - планета - рухається по так званій "кратній орбіті", тобто обертається навколо загального центру мас зірок, що утворюють подвійну систему.

За їхніми оцінками, Татуїн розташований на відстані за 0,7 астрономічних одиниць (104 мільйони кілометрів) від загального центру мас і витрачає приблизно 228 днів на один виток навколо своїх супутниць.

Астрономи оцінили розміри і масу передбачуваної екзопланети, встановивши, як сильно вона затуляє світила цієї системи. Як припускають дослідники, маса планети не перевищує третини юпітеріанської, а щільність приблизно на 24% нижче, ніж у Юпітера, але на 40% вище, ніж у Сатурна.

Вік Татуїна визначити досить складно через те, що велика зірка в системі KIC 12644769 демонструє ознаки як старості (повільне обертання навколо своєї осі), так і відносної юності (велика кількість плям на поверхні).

"Мисливець" за екзопланетами, орбітальний телескоп Кеплер, був запущений НАСА в березні 2009 року. За час своєї роботи обсерваторія виявила 1,2 тисячі об'єктів-кандидатів, які можуть виявитися екзопланетами.

За оцінками вчених, 54 з них знаходяться в "зоні життя" - інтервалі відстаней від зірки до планети, при якому умови на останній будуть прийнятними для живих організмів.

За останні роки вчені виявили ознаки існування чотирьох інших планет, що обертаються навколо системи з двох і більше зірок. Зокрема, в 2008 році астрономи виявили таке небесне тіло в потрійній системі HW Діви, в 2009 році - два газових гіганти біля зоряної системи NN Змії, а раніше, в 2003 році - "побіжний" Юпітер в системі білого карлика і пульсара PSR B1620- 26, яку ці зірки "вкрали" у звичайної зірки розмірами з Сонце.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1581 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]