Вт, 2024-04-23, 21:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:59
Башара Асада Меркель хоче залучити в переговори з урегулювання конфлікту в Сирії
Інші останні Новини світу

Переговори, спрямовані на припинення конфлікту в Сирії, повинні проходити за участю президента цієї країни Башара Асада і його союзників. З такою заявою виступила канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає NEWSru.com з посиланням на DW.

"Ми повинні говорити з багатьма учасниками, у тому числі з Асадом, а також з іншими", - сказала вона на прес-конференції після закінчення саміту ЄС.

Меркель додала, що переговори повинні вестися "не тільки з представниками США і Росії, а й з важливими регіональними партнерами, Іраном і сунітськими країнами, такими як Саудівська Аравія".

DW зазначає, що заява канцлера ФРН була зроблена на тлі пом'якшення позиції Заходу стосовно сирійського президента. Якщо раніше Меркель разом з іншими західними лідерами - президентом Франції Ніколя Саркозі і прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном - закликала Асада піти у відставку "в інтересах Сирії та єдності її народу", то наприкінці серпня цього року вона заявила, що вітатиме участь у переговорах з врегулювання сирійської кризи Ірану, який, як і Росія, надає підтримку сирійському режиму. У вересні Меркель також говорила про необхідність співпрацювати з Росією щодо Сирії.

Заява глави уряду ФРН прокоментували в Кремлі. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков зазначив, що позиція канцлера, мовляв, "кореспондується з тим, про що неодноразово говорив" російський лідер, передає ТАСС.

"Власне, російська сторона і президент Путін неодноразово підкреслювали, що взагалі вирішення долі Сирії третіми країнами неможливо; долю Сирії може вирішувати тільки сирійський народ, і штучно виключати законного легітимного президента Сирійської Арабської Республіки з процесу врегулювання неможливо, це робить сам процес врегулювання нереалістичним", - нагадав Пєсков.

Варто зазначити, що позицію щодо Асада останнім часом змінила не тільки Німеччина. Так, представники керівництва США, які раніше дотримувалися позиції, що Сирія не має майбутнього з президентом Асадом, нещодавно пом'якшили риторику. У минулу суботу, 19 вересня, держсекретар США Джон Керрі заявив, що США не тільки допускають участь Асада в переговорах, а й вважають це "необхідним". Крім того, незважаючи на те, що Вашингтон все ще наполягає на відставці Асада, тепер він не вимагає, щоб це відбулося негайно, допускаючи, що чинний сирійський президент зможе залишатися при владі на час перехідного періоду.

В аналогічному ключі висловився і міністр закордонних справ Великобританії Філіп Геммонд. За його словами, уряд Великобританії готовий йти на компроміс з Росією та Іраном і згідний із збереженням Асада як президента САР "на декілька місяців" на час перехідного процесу.

Міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц пішов ще далі, заявивши, що Захід повинен залучити Асада до боротьби з "Ісламською державою".

Тим часом президент Франції Франсуа Олланд, який нещодавно погодився на участь французьких ВПС у бомбардуваннях позицій ІД у Сирії, заявив, що його країна таку позицію не поділяє і вважає, що в майбутньому Сирії немає місця для нинішнього глави держави.

Проти Асада виступають також Саудівська Аравія і Туреччина.

Тим часом Іран і Росія, за деякими даними, нещодавно домовилися про спільний план щодо захисту президента Сирії.

Нагадаємо, США обвинувачують Росію в активізації військової присутності в Сирії. Але Росія відповідає, що допомагає Сирії боротися з бойовиками екстремістського угруповання "Ісламська держава".

Башар Асад у свою чергу заявив, що на Заході проти нього і Путіна ведеться пропагандистська кампанія з метою зміни керівництва в Сирії та Росії.

"Захід не сприймає партнерів і суверенні держави. А в чому полягають їхні претензії до Росії? До Сирії? До Ірану? Це суверенні держави. Їм хотілося б прибрати одну людину і поставити на її місце іншу, яка діятиме в інтересах цих країн, а не в інтересах своєї батьківщини", - сказав Асад.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1009 | Додав: adminA | Теги: Башар Асад, Сирія, урегулювання конфлікту, переговори, Меркель | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]