Чт, 2024-04-25, 19:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:50
"Батьківщина" офіційно вийшла з коаліції. "Самопоміч" готується теж
Інші останні Новини світу

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив про вихід депутатської фракції "Батьківщина" з парламентської коаліції.

Про це спікер парламенту повідомив на вечірньому пленарному засіданні у четвер, 18 лютого.

Також Гройсман заявив, що у нього є одностайне рішення зборів об'єднання "Батьківщина" про вихід з коаліції.

За словами спікера, на його адресу надійшов з цього приводу лист від лідера фракції Юлії Тимошенко, протокол засідання фракції і відповідна заява, підписана всіма членами фракції "Батьківщина" – про відкликання підписів на участь в коаліції в кількості 18 народних депутатів.

При цьому Тимошенко з місця в сесійній залі спробувала заперечити, що у них 19 членів фракції, в тому числі утримувана в СІЗО в Росії парламентарка Надія Савченко. Однак Гройсман зазначив, що він отримав документ з 18 підписами.

Після виходу фракції "Батьківщина" (якщо враховувати і Савченко, як про це заявляє Тимошенко), у тих фракціях, що входять до парламентської коаліції "Європейська Україна", залишається 243 депутати при мінімально необхідних 226 членів для формування більшості у Верховній Раді.

Фракція "Самопоміч" сьогодні передасть в апарат Верховної Ради заяви своїх представників про відкликання підписів під коаліційною угодою.

Про це у четвер, 18 лютого, керівник фракції Олег Березюк, передає "Укрінформ".

"Ми вже написали (заяви про відкликання підписів), чекаю, поки колеги довезуть свої заяви і зараз я їх передам адміністрації Верховної Ради", - сказав Березюк.

Зазначимо, що перед цим керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко констатував фактичний розпад коаліції, який формалізувала заява фракції "Самопоміч" про вихід з парламентської більшості. За словами Луценка, в коаліції депутатів стільки, скільки було до сьогоднішнього моменту, тому що "коаліція формується шляхом персональних підписів і народних депутатів під коаліційною угодою". "Наскільки мені відомо, жоден депутат його (підпису) ще не відкликав. Навіть після заяви Радикальної партії про вихід з коаліції... ані Ляшко, ані його соратники підпису не відкликали", - додав він.

Нагадаємо, згідно з Основним законом, діяльність коаліції у Верховній Раді вважатиметься припиненою після того, як депутати всіх фракцій, що заявили про вихід із коаліції, - Радикальної партії, "Батьківщини" і "Самопомочі" - відкличуть свої голоси з коаліційної угоди. Після цього, згідно зі ст.83 Основного закону, нову коаліцію у Верховній Раді має бути сформовано протягом одного місяця з дня припинення діяльності старої коаліції.

Згідно зі ст.90 Конституції, у разі якщо протягом одного місяця у Верховній Раді не сформовано коаліції, президент має право, але не зобов'язаний, достроково припинити повноваження українського парламенту. Таке рішення може бути ухвалено лише після консультацій із головою Верховної Ради, його заступниками та головами фракцій. Після цього глава держави, відповідно до ст.77 Основного закону, протягом 60 днів призначає позачергові вибори до парламенту.

Водночас якщо фракція Радикальної партії, яка раніше заявила про наміри повернутися до складу парламентської коаліції і до складу якої нині входить 21 депутат, приєднається до нинішньої коаліції, її загальна чисельність у складі "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" і Радикальної партії сягне 238 народних депутатів. Це є достатньою кількістю для повноважності коаліції депутатських фракцій.

27 листопада 2014 року п'ять створених фракцій у Верховній Раді України VII скликання ухвалили рішення про створення парламентської коаліції. До парламентської більшості увійшли фракції "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", Об'єднання "Самопоміч", Радикальної партії Олега Ляшка та "Батьківщини".

У вересні 2015 року коаліцію залишила фракція Радикальної партії.

17 лютого 2016 року про вихід з коаліції заявила "Батьківщина".

У "Блоці Петра Порошенка" заявили, що не відкликатимуть підписи під коаліційною угодою, проте констатували фактичний розвал коаліції. При цьому лідер фракції Юрій Луценко заявив, що фракція Радикальної партії може знову стати повноцінним членом коаліції, нагадавши, що свій підпис під коаліційною угодою Ляшко все ще не відкликав, і зазначив, що для цього немає жодних умов.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про проведення переговорів з різними політичними силами парламенту, зокрема з депутатами фракції Радикальної партії, з метою переформатування уряду й оновлення коаліційної угоди.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: Самопоміч, Батьківщина офіційно, коаліціїя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]