Пт, 2024-04-19, 18:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:07
Без податкової реформи Україна втратить підтримку МВФ
Інші останні Економічні новини

Пропонована урядом податкова реформа, яка передбачає зокрема й скасування спотворень у сплаті податків, дасть змогу уникнути формування дефіциту бюджету 2016 року в розмірі не менш як 68 млрд грн і продовжити програму реформ, підтримувану ключовим кредитором України Міжнародним валютним фондом, повідомила під час засідання Україно-американської ділової ради міністр фінансів України Наталія Яресько, пише УНІАН.

"Якщо ми залишимо ситуацію як є, нічого не змінюватимемо, ми змушені будемо знайти додатково 68 млрд грн для покриття дефіциту бюджету, - сказала Яресько. - Крім того, якщо ми зараз не вирішимо питання сплати ПДВ аграрними підприємствами, ми вийдемо з програми реформ МВФ".

За словами Яресько, агробізнес - це найбільш яскравий приклад спотворення системи сплати податків в Україні.

"Ми виступаємо за єдині умови роботи, особливо для агробізнесу. І тому продумуємо систему підтримки агропідприємств. Ми повинні підтримати малий і середній аграрний бізнес", - зазначила Яресько.

Раніше Міністерство фінансів України в рамках обговорення податкової реформи вже пропонував скасувати існуючий спеціальний режим сплати податку на додану вартість для сільськогосподарського бізнесу за нульовою ставкою, але не встановлювало при цьому чіткої дати, до якої відповідне рішення має бути ухвалене.

Пізніше Мінфін пропонував розглянути можливість скасування пільг вже до 2016 року – як того вимагала програма реформ уряду, підтримана ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом.

Разом з тим, Міністерство аграрної політики і продовольства заявило, що наполягатиме на збереженні пільг для аграріїв.

Нагадаємо, 11 березня поточного року МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) загальним обсягом 17,5 млрд дол терміном на 4 роки. Перший транш за новою програмою в обсязі 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня, другий на 1,7 млрд дол. - 4 серпня. З 22 вересня до 2 жовтня в Україні працювала чергова місія МВФ. Представники Фонду вже відзначили позитивні зміни в економіці України, проте, за їхніми словами, перше півріччя показало більше падіння, ніж очікувалося. І тому місія переглянула прогноз падіння економіки України за 2015 року до "мінус" 11% падіння ВВП проти раніше виданих "мінус" 9%.

Водночас, зростання на 2% можливе вже в 2016 році - з ростом споживання, впевненості інвесторів, поліпшення показників експорту та лібералізації банківської системи. При цьому раніше Яресько заявляла, що за підсумками роботи місії уряд очікує, що Україна успішно отримає черговий, третій, транш кредиту МВФ, який буде спрямовано у золотовалютні резерви Національного банку.

Дата приїзду місії МВФ до України ще не визначена, Фонд чекає проекту бюджету на 2016 рік, – Яресько

Дата приїзду оціночної місії ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду ще не визначена, оскільки у Фонді чекають проекту державного бюджету на 2016 рік та його постатейного аналізу, повідомила Яресько.

"Дати (приїзду місії, - ред.) поки що немає", - сказала Яресько.

При цьому вона відзначила, що у зв`язку з необхідністю погодження з Фондом проекту держбюджету на 2016 рік, поки що невідома і дата подання остаточного варіанту бюджету до Верховної Ради.

"Ми подамо бюджет відразу ж, як тільки він буде узгоджений з МВФ. Ми маємо опрацювати з ними (з МВФ, – ред.) кожну статтю, кожний мільярд, при цьому у нас не так багато статей, які можна скоротити", - відзначила міністр.

Раніше міністр відзначала, що проект держбюджету має бути максимально реалістичним і здійсненним і ґрунтуватися на нових податкових змінах, які також мають бути ухвалені парламентом. Відсутність податкових змін не дозволить Україні вкластися у запланований дефіцит бюджету в 3,7% ВВП на 2016 рік і збільшить його до щонайменше 68 млрд грн, а також виведе Україну з програми реформ, схвалених Фондом.

Бюджет 2016 року має бути максимально реалістичним, – Яресько

Бюджет 2016 року має бути максимально реалістичним і досяжним у частині доходів і видатків, включаючи найвразливіші статті, сказала Наталія Яресько.

"Бюджет буде максимально реалістичним і здійсненним. При цьому він буде узгоджений з МВФ", - зазначила Яресько.

За її словами, фундаментом бюджету повинні стати нові податкові перетворення. І в цьому зв`язку, як зазначила міністр фінансів, уряд прислухається і до бізнесу, і до експертів в надії знайти компроміс між "нульовими ставками податків і тим, що ми маємо сьогодні".

"Ми слухаємо бізнес, особливо бізнес, який працює легально. Наше завдання – наростити ту частину бізнесу (в Україні – ред.), яка працює легально", - зазначила глава Мінфіну.

Раніше прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду України ухвалити необхідний пакет законів, який дасть змогу прийняти справедливий бюджет на 2016 рік.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 852 | Додав: adminA | Теги: україна, підтримка МВФ, податкова реформа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]