Сб, 2024-04-20, 07:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:56
Безвізовий режим залежить від висновків експертної місії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Можливість отримати безвізовий режим на саміті в Ризі для України залежатиме від висновків експертів щодо виконання Україною плану дій. Про це глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський повідомив сьогодні, 26 березня, на брифінгу перед засіданням круглого столу, присвяченого питанням євроінтеграції, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Томбінський повідомив, що сьогодні експертна місія в Україні ще працює, і вже завтра розповість про результати цієї роботи.

"Це складний, але погоджений з українською стороною процес, як перейти до безвізового режиму", - сказав він.

Томбінський зазначив, що йдеться про чотири блоки реформ - зокрема, інституційний та правовий. Він підкреслив, що рішення про те, чи буде на Ризькому саміті в травні зафіксовано перехід до чергового етапу лібералізації безвізового режиму, буде прийнято на основі роботи експертів. Саме на підставі цих висновків Європейська комісія буде подавати країнам ЄС своє звернення щодо надання безвізового режиму Україні.

Дипломат зазначив, що на сьогодні цих експертних висновків ще немає, а до саміту в Ризі залишилося всього вісім тижнів.

Раніше Томбінський досить категорично висловився з приводу скасування візового режиму ЄС з Україною. "Цього рішення не буде через те, що немає часу для його прийняття", - заявив він.

Також Томбінський заявив, що Європейський Союз розпочинає проект надання експертної підтримки депутатам Верховної Ради України з імплементації положень Угоди про асоціацію. Про це він повідомив журналістам перед круглим столом "Угода про асоціацію як основа європейської інтеграції України", передає УНІАН.

"Ми сьогодні відкриваємо проект "Рада за Європу". Цей проект не стільки спрямований на те, щоб популяризувати ці ідеали, а щоб надати експертну підтримку. Кожну стратегію потрібно покласти на мову конкретних кроків, конкретних рішень. Угода про асоціацію - це горизонт на період п'яти-шести, десяти років, але потрібно це будувати кожен день. І потрібно також знати, який досвід Європейського Союзу, правові інституційні напрацювання є в Євросоюзі, щоб втілити їх у життя і в Україні", - розповів Томбінський.

За його словами, це не проста робота, але парламент в цих завданнях повинен відігравати ключову роль. "Багато з тих напрацювань вимагають нових законів, нових рішень і для цього ми починаємо роботу з парламентаріями", - зазначив він.

Зазначимо, сьогодні, 26 березня, Бундестаг ратифікував Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Напередодні міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна "повноцінно втілить" реформи, передбачені планом дій щодо візової лібералізації, і вважає, що ризик зриву скасування віз для українців виник через агресію РФ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 878 | Додав: adminA | Теги: безвізовий режим залежить, висновків експертної місії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]