Пт, 2024-04-19, 13:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:07
Біля США у морях знайшли мікроорганізм, що є рослиною і твариною одночасно
Інші останні Новини світу науки і технологій

Біологи виявили інфузорію, яка харчується результатами діяльності водоростей, які вона проковтнула.

Мікроорганізм з науковою назвою Mesodinium Chamaeleon не можна строго зарахувати ні до рослин, ні до тварин, оскільки він є чимось середнім між двома видами.

На сьогоднішній день дослідники встановили, що мешкає Mesodinium Chamaeleon в морських водах поблизу Скандинавських країн і Північної Америки, передає CyberSecurity.ru. 

Відомо, що багато тварин в процесі розвитку трансформують себе до невпізнання і підлаштовуються під свій ритм життя. Наприклад, гусениця перетворюється на метелика, пуголовок - в жабу. Якщо не знати, що перші форми є продовженнями другої, то можна прийняти їх за абсолютно різні види.

Новий же мікроорганізм є унікальною сумішшю рослини і тварини. Технічно Mesodinium Chamaeleon - це інфузорія, тобто одноклітинна тварина, покрита безліччю крихітних волосинок-вій. Вперше даний вид був виявлений у водах Данії, а потім - біля північно-східного побережжя США і поблизу Фінляндії.

Більшість інфузорій використовують волосинки для переміщення у воді, крім того більшість інфузорій отримують енергію, поїдаючи інші організми, а не шляхом синтезпоживних речовин усередині себе, що робить їх представниками тваринного світу.

Проте у випадку з Mesodinium Chamaeleon справа йде інакше: вони поїдають водорості cryptomonads, у свою чергу водорості в процесі фотосинтезу виробляють цукор, за рахунок яких Mesodinium Chamaeleon отримують додаткову енергію, необхідну для транспортування водоростей в просторі.

Формально, інфузорії Mesodinium Chamaeleon є біологічним продовженням водоростей Cryptomonads, оскільки одні не можуть існувати без інших. За словами вчених, подібне гібридне партнерство трапляється в природі, проте на значно вищих біологічних рівнях.

Крім того, процес поглинання клітин водоростей також абсолютно незвичайний: інфузорія "проковтує" клітини водоростей, але не переварює їх відразу, а тримає декілька тижнів, продовжуючи процес фотосинтезу і переносячи водорості на нові території.

Вчені кажуть, що Mesodinium Chamaeleon є простими представниками тваринного світу планети, що живуть за принципом ендосимбіозу, що є одним з найважливіших природних винаходів на шляху розвитку тварин.

Саме його зародження близько 2 млрд років тому дозволили одним клітинам поглинати інші для власного живлення і отримання енергії. Зрештою, без ендосимбіозу не було б багатоклітинних організмів.

Відзначимо, що мікроорганізми - далеко не настільки прості, як могло б здаватися на перший погляд. Ізраїльські вчені виявили у бактерій колективний розум. Бактерії знають, як зібрати інформацію з навколишнього середовища і спілкуються одна з одною.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1127 | Додав: adminA | Теги: Mesodinium Chamaeleon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]