Сб, 2024-04-20, 00:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:42
ВР так і не дочекалася Бюджету-2013 - бюджетні баталії . Опозиція обурена і хоче звіту влади
Інші останні Економічні новини
Останнє засідання Верховної Ради нинішнього скликання орієнтовно відбудеться 4 грудня. Про це розповів на погоджувальній раді в понеділок спікер Володимир Литвин, передає "Українська правда".

За його словами, під час останнього засідання нинішні депутати "мають подякувати одне одному і сфотографуватися на пам’ять".

Литвин нагадав, що з 14 листопада новообраним депутатам надається 20 днів для того, щоб визначитися, чи працюватимуть вони надалі у парламенті.

А після цього має бути призначена дата початку роботи наступного парламенту, додав спікер.

Він також повідомив, що Кабінет міністрів досі не вніс до Верховної Ради проект держбюджету на 2013 рік, – і тому, очевидно, головний фінансовий документ країни не будуть розглядати поточного тижня.

Разом із тим, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував депутатам попрацювати над бюджетом 4 грудня в разі, якщо документ таки надійде до парламенту.

"Ми вимушені констатувати, що Кабінет міністрів працює над державним бюджетом – і тому ми можемо залишити відкритою можливість працювати на 4 грудня", - сказав він.

Як відомо, 9 листопада за календарним планом був останній день роботи Верховної Ради нинішнього скликання, однак 6 листопада депутати перенесли наступне засідання на 20 листопада, щоб розглянути державний бюджет, який Кабмін мав внести до цієї дати.

Уряд на засіданні 12 вересня схвалив проект держбюджету-2013. Уряд планує рівень дефіциту бюджету наступного року в 1,65% ВВП, а прогноз інфляції на 2013 рік - на рівні 5,9%.

Співвідношення прямого державного боргу України до валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2013 році планується на рівні 26,5%.

В Адміністрації президента раніше заявили, що макропоказники бюджету-2013 близькі до прогнозів Міжнародного валютного фонду, але сам бюджет вимагає доопрацювання.

Верховна Рада України повернула Кабінету міністрів проект державного бюджету на 2013 рік для доопрацювання 17 вересня 2012 року.

Опозиція переконана, що Бюджет-2013 має приймати вже новий склад парламенту

Віце-спікер Микола Томенко вважає, що оскільки в Верховній Раді ще не бачили проекту держбюджету на 2013 рік, його має приймати вже новий склад парламенту. Відповідний коментар поширила прес-служба Томенка.

За його словами, "не так давно Кабінет міністрів нібито направив проект бюджету до Верховної Ради, який, як з’ясувалося, бачили кілька осіб в парламенті і який пробув на території Верховної Ради не більше години, а потім зник".

"Тепер уряд налаштований розглянути та ухвалити бюджет протягом діяльності нинішньої Верховної Ради (спочатку планувалося на пленарному тижні з 20 по 23 листопада, тепер – на початку грудня) натомість знову-таки ніхто із депутатів та експертів його не бачив", - наголосив Томенко.

Він додав, що у ЗМІ з’являлася інформація про те, що проект бюджету вже побачили експерти Міжнародного валютного фонду, про нього знають усі урядовці, "натомість, з ним не змогли ознайомитися ні суспільство, ні парламент".

"Ми будемо вимагати розгляду бюджету за повноцінною процедурою", - запевнив опозиціонер.

"Перед цим треба було б заслухати інформацію прем’єр-міністра, голови Рахункової палати, інформацію про ситуацію з виплатою коштів через Держказначейство органам місцевого самоврядування тощо", - переконаний Томенко.

На його думку, потрібно "реально дізнатися про стан соціально-економічної ситуації, яку вже навіть такі очільники Партії регіонів, як Анатолій Кінах оцінюють як серйозну кризу в економіці, а вже потім обговорювати та ухвалювати бюджет на 2013 рік".

"Зрозуміло, що нинішній парламент може розпочати розгляд законопроекту про бюджет, заслухавши інформацію про нинішню ситуацію, а остаточне рішення має ухвалювати новий парламент, який і обрали для того, щоб він визначав параметри соціально-економічного життя України у 2013 році", - заявив Томенко.

"БЮТ-Батьківщина" вимагає повної процедури розгляду проекту держбюджету-2013

"БЮТ-Батьківщина" вимагає проходження повної процедури розгляду державного бюджету на 2013 рік у Верховній Раді України, заявив на засіданні погоджувальної ради голова фракції Андрій Кожем'якін, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляє прес-служба "Батьківщини" в понеділок, за словами лідера партії, історія з розглядом держбюджету-2013 у Верховній Раді "нагадує детективну історію".

"Спочатку він (проект держбюджету - ред.) дивним чином з'явився у Верховній Раді, а потім таким же загадковим чином зник з неї. Навіть голова бюджетного комітету Верховної Ради пан Баранов (Валерій Баранов - ред.) не отримав і не ознайомився з проектом цього бюджету", - зазначив Кожем'якін.

При цьому, за його словами, з проектом держбюджету на 2013 рік вже ознайомилися представники Міжнародного валютного фонду, а народні депутати досі не мають такої можливості і не бачили його.

"Хотілося б, щоб проект державного бюджету на 2013 рік було розглянуто у відповідності до Бюджетного кодексу. Без таємниць, без шахрайських маніпуляцій, які звикла робити більшість у сесійній залі", - сказав Кожем'якін.

Він також повідомив, що Кабінет міністрів не подав проекту держбюджету до 15 вересня, як це передбачено законом, і тому, відповідно до норм закону, терміни його розгляду також повинні бути перенесені.

"Тому, напевно, є підстави говорити про розгляд держбюджету на 2013 рік новим складом парламенту. Але наша фракція вимагає повної процедури розгляду проекту закону про Державний бюджет на 2013 рік", - зазначив Кожем'якін.

Готуючи головний кошторис країни, Азаров радиться з представниками МВФ

Уряд в даний час погоджує низку параметрів проекту держбюджету-2013 з представниками МВФ. Про це заявив глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, передають "Коментарі".

За його словами, Кабінет міністрів підготує проект держбюджету-2013 протягом тижня.

"Я сьогодні розмовляв з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, де обговорювалося питання про підготовку держбюджету. В ідеалі це питання буде вирішено протягом тижня", - зазначив глава фракції ПР.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1030 | Додав: adminA | Теги: ВР, звіту влади, опозиція, Бюджету-2013 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]