Пт, 2024-03-29, 15:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:24
Британія потерпає від нашестя сонечок-канібалів
Інші останні Новини світу

Деякі види британських сонечок виявилися на межі зникнення через навалу одного виду азійських сонечок, так званих арлекінів (Harmonia axyridis). Надзвичайно ненажерливі комахи через відсутність їжі почали нападати на своїх побратимів, пише газета The Independent. Потерпають і люди - комахи зайняли нішу тарганів, масово оселившись на зиму в будинках.

При цьому "арлекін" прекрасно співіснує з іншими видами цього жучка в природному середовищі їхнього перебування в Північно-Східній Азії. Оскільки ці сонечка з надзвичайною жадібністю поглинають попелиць й інших шкідників, їх вирішили завезти в Північну Америку і Європу.

Це необачне рішення обернулося лихом. З'ївши все що можна, не побоюючись ворогів, голодні гості накинулися на своїх місцевих побратимів й інших корисних комах.

У Великобританії "арлекінів" вперше помітили в графстві Ессекс 2004 року, й на тепер вони поширилися по всій країні. Уже тоді фахівці почали бити тривогу. "Швидкість їхнього поширення перевищує будь-які розумні межі", - заявила представниця Центра екології й гідрології Хелен Рой.

Поки що науковці покладають сподівання на паразитів, що відкладають яйця у звичайних сонечках, можливо, їх зможуть пристосувати до нових донорів. Крім того, існує проект зараження арлекінів кліщиком, що передається статевим шляхом і робить самиць сонечок безплідними.

Раніше понад 700 тисяч сонечок привезли до Манхеттена з передгір'їв Сьєрра-Невади. Їх випустили у двох житлових комплексах Нью-Йорка як природну "зброю" проти попелиці, аби не вдаватися до використання пестицидів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1164 | Додав: adminA | Теги: арлекінів (Harmonia axyridis) | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]