Чт, 2024-03-28, 11:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:32
Через 15 років після вбивства Україна прощається з Гонгадзе
Інші останні Політичні новини

У Києві почалася церемонія похорону вбитого 15 років тому опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. У вівторок, 22 березня, вранці закриту труну з останками Гонгадзе зі столичного моргу було доставлено близько 9.15 до розташованої на Подолі церкви Миколи Набережного, у дворі якої журналіст і буде похований під уже встановленим великим козацьким хрестом, пише УНІАН.

Близькі родичі та друзі загиблого вшанували пам`ять Георгія, взявши участь у траурному богослужінні.

Попрощатися із журналістом прибувають нинішні народні депутати та парламентарії минулих скликань, а також громадські діячі. Біля церкви зібралася значна кількість журналістів, фото- та відеооператорів. У приміщенні церкви знімати заборонено, проте оператори намагаються зняти щось, стоячи на вході до храму.

Як повідомила раніше адвокат вдови Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, на прохання родичів під час похоронної церемонії не передбачені ніякі виступи політиків або інших світських осіб. Фото і відеозйомка в приміщенні церкви також заборонені.

Церемонія поховання останків Гонгадзе запланована на після 14.00.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати Гонгадзе. Відтоді тіло зберігалося в київському морзі.

Найгучніше політичне вбивство в історії України призвело до радикалізації українського суспільства за часів правління Леоніда Кучми і дало старт оновленню влади в країні.

У січні 2013 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вбивстві Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі.

У серпні 2005 року на той час президент Віктор Ющенко, який змінив на посту глави держави Кучму, посмертно присвоїв Гонгадзе звання Героя України.

За день до похорону, 21 березня, президент України Петро Порошенко передав Золоту Зірку Героя України дружині вбитого журналіста Гонгадзе - Мирославі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 792 | Додав: adminA | Теги: 15 років, вбивства, україна, Гонгадзе, прощання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]