Вт, 2024-03-19, 11:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:00
Через проблеми з бюджетом українську антарктичну станцію "Академік Вернадський" можуть закрити
Інші останні Економічні новини

Українська антарктична станція "Академік Вернадський" може припинити свою діяльність через брак грошей. Коштів, передбачених у проекті бюджету на роботу експедиції, може не вистачити навіть на те, щоб забрати з крайнього півдня полярників, які там провели полярну зимівлю, передає "ВВС Україна".

Зокрема, через брак коштів Національний антарктичний центр України (НАНЦ) не має можливості зафрахтувати судно льодового класу для того, щоб забрати учасників 19-ї антарктичної експедиції й доправити туди нову зміну з запасами. Харчів та дизпалива для опалення на "Академіку Вернадському" залишилося до березня. Друга зимівля поспіль без поповнення запасів неможлива.

Для здійснення "антарктичної ротації" й продовження роботи станції у бюджеті на наступний рік необхідно передбачити понад 40 млн. грн. В опублікованому проекті держбюджету на "Академіка Вернадського" поки передбачені лише 32,6 млн грн.

Цікаво, що у березні 2013 року українські науковці виявили нову нафтогазоносну провінцію поблизу станції "Академік Вернадський" у Західній Антарктиці. "За підсумками геоелектричного зондування в 2012 році виявлено та нанесено на карту чотири аномалії типу "поклади нафти".

Станцію заснувала британська експедиція у 1930-х роках на острові Галіндез біля берегів Антарктичного півострову. Пізніше її назвали "Фарадей".

У 1996 року Британія передала її Україні, і станцію перейменували на "Академік Вернадський". Тоді послом в Лондоні був академік-біолог Сергій Комісаренко, який як вчений доклав всіх зусиль, щоб Україна отримала власну антарктичну базу.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 898 | Додав: adminA | Теги: бюджето, українську антарктичну станцію Акад | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]