Чт, 2024-03-28, 16:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:29
Через відмову Києва провести вибори в ОРДЛО Росія зірвала перемир’я на Донбасі
Інші останні Надзвичайні новини

Росія зірвала перемир’я на Донбасі через відмову Києва провести вибори в ОРДЛО

Російська Федерація порушила режим тиші на Донбасі, оскільки намагається схилити Київ до легалізації терористів «Л/ДНР». Локальні загострення й обстріли триватимуть до місцевих виборів 26 жовтня, опісля Кремль втратить інтерес до перемир’я. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів заступник директора Українського інституту досліджень екстремізму Богдан Петренко.

Експерт переконаний, що нинішнє загострення на Донбасі та порушення «режиму тиші», відбулося з трьох головних причин.

Перша причина, на думку аналітика, пов’язана з тим, що на початковому етапі домовленостей про нинішнє перемир’я, одним із головних завдань Кремля було домогтися від Києва проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях. Аналітик нагадав, що 5 вересня в Україні стартувала виборча кампанія. Цього ж дня ватажок «ДНР» Денис Пушилін заявив про наміри бойовиків відкрити вогонь по українських військових, а уже вчора, 6 вересня, відбулося порушення режиму тиші в Луганській області. Тобто, в Кремлі усвідомили, що реалізувати план максимум не вдасться, і вирішили посилити тиск на Київ військовим загостренням для досягнення інших політичних поступок.

Другою причиною зриву перемир’я, Богдан Петренко вважає прагнення Росії легалізувати «Л/ДНР», посадивши Україну за стіл переговорів з представниками псевдореспублік.

Під час останніх переговорів щодо припинення вогню зазначалося, що припинення подібних вчорашньому загострень, має відбуватися через Спільний центр координації і контролю (СЦКК).

Нагадаю, що у 2017 році російські військові в односторонньому порядку залишили СЦКК і сьогодні в його складі перебуває лише Україна. Натомість, Кремль лобіює введення до Центру представників «Л/ДНР». Уже два роки вони носять пов’язки СЦКК та перебувають у зонах розведення військ, але Київ ніяк на це не реагує.

В останніх домовленостях про перемир’я була присутня фраза «СЦКК у чинному складі». Що саме малося на увазі під цим терміном, незрозуміло. Тобто, так чи інакше, Україна зобов’язана звертатися до цього СЦКК для узгодження питань, і так чи інакше, це свідчить про те, що ми маємо напряму контактувати з псевдореспубліками. Таким чином, нинішнім порушенням перемир’я і загостренням бойових дій, Кремль покроково реалізовує план суб’єктивізації «Л/ДНР» і намагається схилити Україну до прямих переговорів з їхніми ватажками»

І третьою причиною вчорашнього порушення «режиму тиші» на Донбасі, експерт назвав зовнішній фактор. Він нагадав, що наступної неділі, 13 вересня, у Росії відбудуться місцеві вибори – т.зв. «Единый день голосования», на яких обиратимуть глав 20 суб’єктів Федерації, а також депутатів законодавчих органів державної влади в 11 суб’єктах РФ. Аналітик переконаний, що в контексті наближення цих «довиборів» у Держдуму, Кремлю вкрай важливо переорієнтувати увагу росіян на зовнішні проблеми.

«З початком коронакризи, росіяни почали зосереджуватися на внутрішніх проблемах – власних під’їздах, розбитих дорогах і т.і. Потім вони отримали свій «Хабаровськ», а з наступної неділі, вони можуть отримати ще 28 ось таких невеликих «хабаровськів». Тому владі РФ вкрай важливо створити новий образ зовнішнього ворога. Зараз підконтрольні Кремлю ЗМІ будуть розповідати про Україну, як ворога, який порушив мирні угоди й активно висвітлювати у вигідному для себе ключі події в Білорусі. Тобто, росЗМІ будуть переорієнтовувати росіян на зовнішній порядок денний, аби вони відчули, що перебувають в якійсь фортеці, яка в осаді, і підтримали на місцевих довиборах партію влади»

Ще однією з потенційних причин порушення російсько-терористичними військами перемир’я, Богдан Петренко вважає передвиборчу кампанію в Україні. Він нагадав, що «Слуга народу» зайняла позицію миротворців стосовно війни на Донбасі, а Росія вкрай зацікавлена максимально знизити її авторитет і рейтинг. Аналітик переконаний, що яка б сила не стала партією влади в Україні – навіть політсила Віктора Медведчука, – Кремль зацікавлений її «збити», щоб жодна людина і жодна політична сила в Україні не мала карт-бланшу. В цьому контексті, експерт назвав нинішнє загострення «цілком прогнозованим».

Аналітик прогнозує, що подібні загострення на фронті будуть виникати час від часу до кінця жовтня.

«Українська сторона має порушити проблему порушення перемир’я на Донбасі під час найближчого раунду переговорів ТКГ у Мінську. Імовірно, сторони знову до чогось домовляться і буде встановлене якесь нове перемир’я. Але подібні дрібні загострення й обстріли триватимуть надалі і вони не будуть схожі на перемир’я, яке ми спостерігали останні 42 дні – до 27 липня. На мою думку, ось така вже трохи гірша ситуація, ніж раніше, буде спостерігатися до 25 жовтня, до місцевих виборів в Україні. Після цієї дати росіянам буде нецікаво утримувати мир на Донбасі, особливо якщо до цього часу Київ не піде на жодні поступки, яких домагається Кремль»

Нагадаємо, 22 липня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську було досягнуто домовленості про повне та всеосяжне припинення вогню на Донбасі. «Режим тиші» стартував опівночі 27 липня.

Упродовж серпня, терористи, в цілому, дотримувалися перемир’я, хоча інколи відкривали демонстративний вогонь по позиціях українських військових.

5 вересня в Україні стартувала виборча кампанія місцевих виборів, що відбудуться 26 жовтня. Того ж дня, ватажок терористичної організації «ДНР» Денис Пушилін заявив про намір обстріляти 7 вересня позиції військових біля підконтрольного Україні селища Шуми, де начебто виявили «незаконно зведені інженерні споруди» ЗСУ.

Після погроз терористів, Україна ініціювала позачергове засідання Тристоронньої контактної групи.

6 вересня збройні формування РФ обстріляли підрозділи Об’єднаних сил поблизу Красногорівки, було поранено українського військового. Пізніше терористи здійснили ще один обстріл, під час якого загинув боєць ЗСУ.

Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко заявив, що українські військові не дозволять порушувати територіальну цілісність України і на можливий обстріл окупантів дадуть адекватну силову відповідь.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 760 | Додав: adminA | Теги: Донбас, вибори в ОРДЛО, відмова Києва, РФ, перемир’я | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]