Пт, 2024-03-29, 07:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:30
Через захоплення бойовиками нових селищ можуть скликати РНБО. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголошує на необхідності скликати засідання Ради національної безпеки і оборони через захоплення проросійськими бойовиками Комінтернового, та можливого захоплення н.п. Водяне та Заїченко на Донбасі. Про це ввечері 23 грудня він написав на своїй сторінці в Facebook.

"До ночі стало ясно, що це не епізод... Спочатку здали Комінтернове, потім Заїченко і Водяне? А що далі? У день по українському селу? Мінський процес, кажете? Генштабу видніше? (...) Необхідно терміново виробляти реакцію! Необхідно скликати РНБО", - наголосив Аваков.

Керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук пише, що в "зоні Комінтернового" (Водяне-Комінтерново-Заїченко) бойовики розширюють свою присутність, перекидаючи додаткові сили і здійснюючи інженерне обладнання місцевості.

Йде перекидання сил і засобів на правий фланг - зафіксоване перекидання з боку Новоазовська у напрямку до Заїченкового ще до 6 од. ББМ (в основному БМП-2, пара МТ-ЛБ з ЗУ-23-2) на додаток до раніше перекинутих озброєнь. З боку Хомутовського степу через н.п. Рози Люксембург і Порохня в даний район висувається ще одна бронегруппа - 3 танки, 2 МТ-ЛБ (з двома буксируваними протитанковими знаряддями МТ-12), 4 од. БТР-80, 1 од. БРДМ-2.

Разом з посиленою "мотострілецької ротою" бойовиків в н.п. Комінтерново увійшов підрозділ ЗС РФ. Відмічені спроби російських військовослужбовців обмежити множинні акти мародерства з боку бойовиків "ДНР" в даному населеному пункті.

Раніше голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив, що з селами Водяне і Заїченко Комінтернівської сільради Волноваського району Донецької області немає зв'язку і невідомо, чи зайшли в них бойовики.

У с. Заїченко за переписом 2001 року проживало 311 осіб, у Водяному - 19 осіб, у Комінтерновому – 606 осіб.

22 грудня близько 100 бойовиків терористичної організації "ДНР" разом з танками і БТРами увійшли в село Комінтернове (лежить у "сірій зоні"), що поблизу Маріуполя. Своєю чергою "Міноборони ДНР" спростувало інформацію про захоплення їхніми бойовиками цього села.

Бойовики, які захопили Комінтернове, не допустили до роботи в цьому районі представників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ і відкрили вогонь по позиціях Збройних сил України. Як поінформували в штабі АТО, диверсійно-розвідувальна група бойовиків здійснила спробу проникнути з Комінтернового на підконтрольну силам АТО територію. Зав'язався бій, і терористи відступили.

Журналіст Андрій Цаплієнко назвав те, що відбувається в цьому населеному пункті, "повзучою окупацією".

Зазначимо, що на тлі цих подій, 22 грудня, у Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи було досягнуто домовленості про припинення вогню в ніч проти 23 грудня. "Ключова проблема, яка досі лишається без вирішення - це продовження обстрілу на лінії зіткнення. Саме тому є домовленості про повний і беззастережний режим тиші, починаючи з 00.00 в ніч з 22 на 23 грудня 2015 року. Ця ініціатива потрібна, в першу чергу, мирним жителям Донбасу, щоб вони могли в мирі зустріти Різдво Христове та Новий рік", - розповіла прес-секретарка Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Натомість бойовики, вже через 11 годин після "припинення вогню", застосували "Гради" проти сил АТО в Троїцькому. У штабі АТО заявили, що бойовики досі перебувають у Комінтерновому, де проводять фортифікаційне облаштування своїх позицій.

"Вони почали будувати перед Комінтерновим (з українського боку) перший укріпрайон, бетонувати споруди, підтягнули будівельну техніку, почали активно мінувати дороги і підступи. Думаю, село вони зайняли всерйоз і надовго", - сказав командир полку Національної гвардії України "Азов", народний депутат Андрій Білецький.

Як зазначає координатор групи "ІС" Дмитро Тимчук, в районі н.п. Комінтернове рота зі складу батальйону бойовиків, розгорнутого вздовж дороги Новоазовськ - Тельманове, висунулася в сіру зону під прикриттям реактивної батареї (3 од. РСЗО БМ-21 "Град", позиції - східніше н.п. Дзержинське). Одночасно зафіксовано посилення підрозділів бойовиків по рубежу Заїченко - Саханка: за добу в зазначений район, на правий фланг, перекинуто 8 од. ББМ з боку Веселого та Красноармійського (4 од. БМП-1,2 та 4 од. МТ-ЛБ). Північніше н.п. Саханка помічено 2 танки на замаскованих позиціях і 1 МТ-ЛБ.

Додамо, що керівник прес-центру АТО Антон Маринович заявив, що ніхто з військових не мав права перебувати в Комінтерновому. "Ми його контролювали з відстані", - додав він і, відповідаючи на запитання, чи не є дії бойовиків у Комінтерновому "дзеркальною відповіддю" на те, що сили АТО недавно увійшли в Павлопіль, пояснив, що доти у цьому населеному пункті, який за Мінськими домовленостями повинен контролюватися ЗСУ, були бойовики.

23 грудня Україна офіційно звернулася до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі в Мінську, до СММ ОБСЄ з вимогою зафіксувати грубе порушення російсько-терористичними військами "режиму тиші" на Донбасі.

За добу в зоні АТО - 51 випадок порушення режиму повної тиші

Впродовж минулої доби зафіксовано 51 випадок застосування зброї російсько-терористичними військами. Про це йдеться у повідомленні прес-центру штабу АТО у Facebook.

З 18 години вчорашнього дня до опівночі тричі зі стрілецької зброї загарбники обстрілювали наші позиції біля Зайцевого, з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів – біля Лозового.

Неприцільний вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів бандити вели в бік наших захисників у районі Опитного, південніше Авдіївки, що неподалік Донецького аеропорту.

Також вони обстрілювали наших захисників північніше Горлівки – біля Майорська, Новгородського, Зайцевого та Лозового тощо.

З початку цієї доби зафіксовано 5 випадків порушення НЗФ режиму повної тиші.

З автоматичних станкових гранатометів вони обстріляли один із підрозділів сил АТО біля Зайцевого, великокаліберних кулеметів – поблизу Троїцького, зі стрілецької зброї вели вогонь в напрямку наших позицій під Новгородським та Майорськом.

Ситуація на Луганщині та Маріупольському напрямку залишається без змін. Впродовж ночі там було відносно тихо.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 863 | Додав: adminA | Теги: захоплення бойовиками нових селищ, РНБО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]