Сб, 2024-04-20, 07:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
Через затримку траншу МВФ скасування валютних обмежень знову переносять. ВІДЕО - Гонтарєва
Інші останні Економічні новини

Національний банк відтермінує щонайменше до травня скасування валютних обмежень через затримку з отриманням траншів від МВФ. Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва в ефірі "5 каналу".

"На жаль, те, що ми не змогли отримати третій і четвертий транш, зсовує нашу дорожню карту по цих показниках далі, ніж квітень 2016 року, коли ми планували вже повністю скасувати всі наші валютні обмеження", - сказала вона.

Гонтарєва нагадала, що регулятору не вдалося наростити резерви до запланованого обсягу через недоотримання коштів від МВФ.

На сьогодні банківська система України має найвищу за всю свою історію ліквідність - 100 млрд гривень, повідомила Гонтарєва.

"Банківська система сьогодні має найвищу за всю свою історію ліквідність. У розмірі 100 млрд гривень. Всі ці 100 млрд - це наш внутрішній потенціал для відновлення кредитування і росту економіки", - зазначила вона.

При цьому, за словами Гонтарєвої, початок відновлення банківської системи кредитування залежить від реалізації в країні низки реформ - судової системи, правоохоронних органів.

"Відновлення кредитування слід очікувати якщо не в середині цього року, то до кінця 2016-го. Банки зазнали величезних збитків. Вони терпіли збитки, тому що досі наша судова система, правоохоронні органи не працювали як слід", - зазначила голова НБУ.

Гонтарєва також повідомила, що на сьогоднішній день є 20 законопроектів, підготовлених Нацбанком, які сприятимуть перезавантаженню банківської системи країни.

"Вони перебувають у Верховній Раді. Найголовніші серед них - закон про капіталізацію банківської системи та закон про захист прав кредиторів. Ми чекаємо, що ВР прийме ці закони, бо без них перезавантаження банківського сектору буде неможливим", - додала вона.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2014 року Нацбанк обмежив отримання готівкових коштів в іноземній валюті з поточних депозитних рахунків клієнтів через каси і банкомати в розмірі 15 тис. грн на добу. Наприкінці липня того ж року Нацбанк розширив запроваджене раніше обмеження з видачі готівкової гривні через каси банків і банкомати в межах до 150 тис. грн на добу на поточні та депозитні рахунки клієнтів.

На початку червня НБУ заявив, що хотів би лібералізувати валютний ринок, але МВФ зажадав зберегти більшість чинних в Україні обмежень на валютному ринку, хоча будуть певні послаблення: з 4 червня був збільшений ліміт на зняття готівкової гривні з 150 до 300 тис. грн, а юрособам можна купувати валюту до 25 тис. доларів (до цього - до 10 тис.). Наступним етапом може бути збільшення ліміту на зняття готівкової валюти на 5000 доларів.

Постановою №581 від 3 вересня 2015 року НБУ продовжив дію антикризових заходів, вжитих у 2014-2015 роках, ще на три місяці - до 4 грудня 2015 року.

Гонтарєва заявляла, що НБУ має намір повністю зняти валютні обмеження ближче до середини 2016-го.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 758 | Додав: adminA | Теги: перенос, скасування валютних обмежень, затримка траншу МВФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]