Вт, 2024-04-23, 07:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:06
Черговий скандальний закон ухвалила Рада: з наступного року звичайний паспорт замінять на біометричний - преса
Інші останні Офіційні новини
Зовсім скоро наші звичні паперові паспорти стануть історією. Замість них усі отримають пластикові картки, так звані біометричні документи. Видавати їх будуть з самого народження, і вносити туди всю особисту інформацію про людину, навіть відбитки пальців і групу крові. Експерти кажуть, що нововведення допоможе в подальшому встановити безвізовий режим з ЄС, а також вирішити проблему нелегальної міграції. З іншого боку, поки що неясно, як запобігти корупції в сфері виробництва і чим замінити документ для вірян, які відмовляться отримувати "біометрію" з релігійних переконань.

Верховна Рада вдруге ухвалила скандальний законопроект "Про Єдиний державний демографічний реєстр". Згодом документ може викликати більше протестів і обговорень, ніж закони про мову і наклеп, які були сприйняті суспільством дуже неоднозначно.

Тепер всім українцям доведеться отримати до звичайного внутрішнього паспорта другий, біометричний. Це пластикова картка з вбудованим чіпом, на якому зберігається вся інформація про людину: ПІБ власника, громадянство, вік, відбитки пальців, наявність пільг. За бажанням, на картку внесуть і додаткові дані: сімейний стан, відмітку про відмову від ідентифікаційного податкового номера, групу крові тощо.

"На відміну від сьогоднішніх паспортів, біометричні практично неможливо підробити. Після запровадження пластикових карток на всіх кордонах і митницях поставлять спеціальне обладнання, яке буде зчитувати з них інформацію. Людина, яка надумає незаконно перетнути кордон, до прикладу, за підробленими документами, вже не зможе цього зробити. Крім того, спеціальні апарати для зчитування інформації з'являться і у всіх відділеннях міліції", - розповів автор законопроекту, депутат від Партії регіонів Василь Грицак.

Надалі до загальних даних про людину, можливо, додадуть і скан сітківки ока. Це також передбачено в законі. Однак автор документа вважає, що це недоцільно.

"Досвід Об'єднаних Арабських Еміратів показав, що людина може закапати очі - і тоді прилад не сприймає інформацію", - каже Грицак, пишуть Марія Ціпцюра і Христина Зеленюк у статті "Українців змусять перейти на біометричні паспорти" в газеті "Известия в Украине".

Поступово планується повністю замінити паперові паспорти на біометричні. Для цього видавати документ почнуть не з 16 років, як сьогодні, а з народження. Причому дорослим міняти паспорт не доведеться - вони просто отримають другий. А новонародженим відразу видадуть біометричні. Їх потрібно буде оновлювати що 10 років. Причому перше фото (імовірно воно буде тривимірним) зроблять ще в дитинстві. Гарантією того, що це саме та дитина, стане електронний підпис матері або батька. Документ замінить свідоцтво про народження, так що його отримання буде обов'язковим. Немовлятам паспорт видадуть безкоштовно, а кожна його наступна заміна обійдеться в 120 грн. Дорослим доведеться платити відразу.

Планується, що з часом Україна повністю перейде на біометричні паспорти, витіснивши звичайні паперові. Це одна з вимог Євросоюзу, де така система діє вже давно. У майбутньому єдиний принцип ідентифікації особистості дозволить забезпечити безвізовий режим України з країнами ЄС.

"Введення в Україні біометричних паспортів - зобов'язання перед Євросоюзом. Крім цього, наша країна підписала міжнародну угоду в рамках ОБСЄ про введення біометричних технологій до 1 січня 2015 року", - каже Грицак.

Законопроектом також визначено порядок оформлення закордонних паспортів, дипломатичних паспортів та посвідчення водія. Разом з тим слід підкреслити, що документи, які підтверджують громадянство, посвідчують особу чи її спеціальний статус, видані до дня набуття чинності закону, будуть дійсні до закінчення терміну їхньої дії і не підлягатимуть обов'язковій заміні. Водійські посвідчення, видані з використанням зразка бланка часів СРСР, припинять свою дію з 1 січня 2014 року, пише Юліана Шевчук у статті "Українці незабаром матимуть електронні паспорти" в газеті "Голос України".

Закон підтримала й опозиція.

"Особисто я і опозиція в цілому позитивно оцінюємо ухвалення такого закону. Введення біометричних паспортів - головна вимога Ради Європи для запровадження безвізового режиму. Поки що говорити про те, коли українці зможуть без віз в'їжджати до країн ЄС, рано. Однак такий крок суттєво наближає нас до цього", - говорить депутат від фракції "БЮТ-"Батьківщина" Віктор Швець.

Ухвалити закон депутатам вдалося тільки з другого разу, рік тому президент ветував його через відсутність гарантії захисту особистих даних. У новому документі передбачено, що всю інформацію про українців внесуть до держреєстру, за доступ до якого буде відповідати відповідне відомство. Яке саме - ще не визначили. Можливо, ним стане Міністерство внутрішніх справ або, приміром, Міністерство юстиції. Таким чином, дані будуть захищені державою.

Зворотний бік закону

Збір і сувора систематизація даних, як і саме запровадження біометричних паспортів, викликало неоднозначну реакцію суспільства. Експерти побоюються, що особиста інформація про українців з'явиться у вільному доступі.

"Ухвалювати такий закон потрібно. Його запровадження вирішить багато проблем. Проте головною проблемою буде охорона приватної інформації. У законі написано, що буде створена єдина база даних. Однак як захистити її від сторонніх очей? Інакше диски з особистою інформацією про кожного українця можна буде купити, наприклад, на столичному ринку "Петрівка". Я вважаю, що за розголошення або продаж персональних даних необхідно вводити серйозну кримінальну відповідальність", - підкреслює директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

Також залишається відкритим питання: хто займеться виробництвом біометричних паспортів. Адже не секрет, що їхнє виготовлення та видача стане дуже прибутковим бізнесом. У результаті, вважають експерти, ця сфера загрузне в корупції.

"В Україні є одна компанія, у якої є необхідне обладнання. Тут держава повинна заздалегідь обмежити рентабельність фірми-монополіста, і вона не повинна перевищувати 10-15%. Є ще одна проблема. У документах можуть завищити вартість робіт. Таким чином, компанія отримає більше, ніж витратить", - говорить Погребинський.

"Опозиція вимагає підшукати незалежну фірму, яка зможе виготовити такі паспорти, не накручуючи ціни", - зазначає Швець.

На сьогодні в Україні лише одна компанія здатна виробляти біометричні паспорти - ЄДАПС. Там коментувати закон відмовляються. Однак раніше керівництво консорціуму неодноразово заявляло про готовність забезпечити людей новими документами.

Ще одна проблема - релігійна.

"Біометричні паспорти не наближають нас до Бога, але і не віддаляють від нього. Це питання радше політичне, ніж релігійне. Українська православна церква і її Богословська комісія вивчала цей документ. Ми дійшли висновку, що до порятунку душі таке нововведення не має ніякого стосунку. Однак багато вірян бояться приймати ці паспорти. Існує цілий рух протестів. Його можна охарактеризувати як політичне православ'я. Тому церква просить владу врахувати думку віруючих людей і забезпечити їм альтернативний варіант", - розповів голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви протоієрей Георгій Коваленко.

Але як вирішувати цю проблему, поки що неясно. Біометричний паспорт доведеться отримувати обов'язково. Без нього людина не зможе підтвердити, що є громадянином України. Скільки людей може відмовитися від документа, наразі сказати складно. За даними податкової, десятки тисяч українців вже відмовилися від присвоєння індивідуального податкового номера. Найвірогідніше, людей, які не захочуть використовувати біометричні паспорти, буде не менше.

За два паспорти - штраф

Верховна Рада також ухвалила в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства". За закон проголосували 264 депутати.

"Хоча подвійне громадянство заборонено законом, досі за це жодних санкцій не було", - пояснив адвокат Василь Мірошниченко, пише Дмитро Гомон у статті "За подвійне громадянство штрафуватимуть на півтисячі гривень" у газеті "Сегодня".

Згідно з новими правилами, громадяни України повинні повідомити про своє подвійне громадянство, інакше їм доведеться заплатити штраф у сумі від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-510 грн).

Чиновників за подібне замовчування каратимуть жорсткіше. Штраф для чиновників органів державної влади або місцевого самоврядування становить від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (850-1700 грн.)

Також встановлено, що не може бути прийнятою на службу в міліцію особа, яка має громадянство (підданство) іншої держави. Встановлення факту добровільного набуття іноземного громадянства (підданства) є підставою для звільнення особи зі служби в міліції або СБУ. Також не можуть мати подвійного громадянства прокурори і слідчі прокуратури, йдеться у статті "Б'ють по подвійному паспорту" в газеті "Україна молода".

Документ також встановлює, що громадянство України не може отримати людина, яка вчинила злочин проти людства чи скоювала геноцид. Крім того, паспорта громадянина України не отримають засуджені за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1432 | Додав: adminA | Теги: біометричний, черговий скандальний закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]