Вт, 2024-03-19, 05:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:26
Чергову зустріч у Мінську заплановано на 9 грудня - Порошенко. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Чергову зустріч тристоронньої контактної групи щодо ситуації в Донбасі заплановано в Мінську 9 грудня, заявляє президент України Петро Порошенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Досягнуто поки що попередньої домовленості, що зустріч у Мінську відбудеться 9 грудня", - сказав Порошенко суботу на аеродромі в Чугуєві в суботу.

За його словами, метою зустрічі буде затвердження плану-графіка імплементації мінських домовленостей, зокрема щодо припинення вогню та відведення важкого озброєння, організації контролю з боку ОБСЄ.

"Завдання, яке ставить Україна - затвердження плану графіку імплементації мінських угод. Мається на увазі, щоб 9 числа відбувся день артилерійської тиші, і протягом 30-и днів ми вийшли на лінію, яка вказана в мінському протоколі. Це має кореспондуватися з відведенням важкого озброєння, артилерії і техніки та початком ефективного використання моніторингової і верифікаційної функції ОБСЄ для того, щоб забезпечити стійке припинення вогню. Це має кореспондуватися з підготовкою до політичного процесу організації місцевих виборів на Донбасі", -. сказав президент.

Порошенко підкреслив, що "результати незаконних виборів на Донбасі 2 листопада мають бути скасовані і це повинно стати початком політичного діалогу".

Він також повідомив, що обговорив мінські переговори з президентом Франції Франсуа Олландом, який по дорозі з Казахстану повинен відвідати Росію для короткої зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Ми намагаємося організувати, щоб ефективність мінського формату 9 грудня не була зірвана. Я поки що зі стриманим оптимізмом дивлюся на те, що нам 9 числа вдасться припинити вогонь", - підкреслив президент України.

У "ДНР" пропонують провести черговий раунд консультацій не 9, а 12 грудня

Віце-спікер так званої верховної ради самопроголошеної Донецької народної республіки Денис Пушилін пропонує організувати засідання контактної групи в Мінську 12 грудня.

"Я хотів би, щоб ми провели черговий раунд консультацій у Мінську 12 грудня, в п'ятницю", - сказав він "Інтерфаксу".

Він повідомив, що має намір самостійно представляти "ДНР" під час засідання контактної групи.

"Я є спецпредставником і представлятиму інтереси "ДНР" на цій зустрічі", - сказав він.

У свою чергу спікер так званої народної ради самопроголошеної "ЛНР" Олексій Карякін заявив, що керівництво "ЛНР" планує направити на переговори контактної групи до Мінська 9 грудня спецпредставника з відповідних питань, а глава "ЛНР" Ігор Плотницький не поїде на переговори.

"Україні слід змінити формат спілкування та надсилати на такі переговори не пенсіонерів, а офіційних осіб. Тому цього разу ні я, ні голова "ЛНР" на переговори не поїдемо, у нас для цього є спеціальний представник", - заявив Карякін.

А голова так званої верховної ради "ДНР" Андрій Пургін заявив, що відведення важкої артилерії від лінії зіткнення - це тільки перший крок до виконання плану про перемир'я.

"Ми прийшли до алгоритму виконання завдання про перемир'я. Відведення важкої артилерії - це перший ключовий крок. Там є й інші пункти, але про них більше інформовані військові. Але все починається з відведення артилерії", - розповів він журналістам у суботу.

Зазначимо, заступник голови Адміністрації президента з питань міжнародних відносин Валерій Чалий сподівається, що наступного тижня вдасться домогтися виконання мінських домовленостей.

Заступник глави АП сподівається, що з Дня тиші, 9 грудня, почнуть вщухати бої на Донбасі.

"Без припинення вогню ми можемо просто втратити наших співгромадян (у Луганській і Донецькій областях)", - сказав також Чалий.

Він наголосив, що "найманці не дозволяють туди поставляти гуманітарну допомогу" з України, і в умовах зими люди дуже потерпають.

Чалий також висловив готовність Києва до проведення чергової зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську.

Раніше ОБСЄ повідомляло, що українські військові та представники самопроголошеної "ЛНР" домовилися про припинення вогню на лінії зіткнення кордонів і виведення важкої техніки з 5 грудня.

2 грудня так званий "спікер народної ради ДНР" Андрій Пургін заявив, що українські військові і бойовики домовилися про перемир'я в донецькому аеропорту. Але в того ж дня терористи відновили штурм. 3 грудня генерал-лейтенант Збройних сил України Володимир Аскаров повідомив, що в Луганську відбулася чотиристороння робоча зустріч, на якій були присутні представники від України, ОБСЄ, РФ та проросійських сепаратистів із окремих районів Луганської області, яка пройшла плідно.

У свою чергу представник РФ в спільній групі по припиненню вогню на сході України генерал-лейтенант Олександр Лєнцов вважає, що найближчим часом можна чекати на припинення вогню на Донбасі.

Того ж дня другий президент України, учасник тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації в Україні у форматі Росія-Україна-ОБСЄ Леонід Кучма заявив, що черговий раунд переговорів у мінському форматі може відбутися наступного тижня.

Нагадаємо, 5 вересня в Мінську тристороння контактна група підписала протокол про припинення вогню на сході України. Президент України Петро Порошенко віддав наказ про припинення вогню на Донбасі з 18.00. Сили АТО виконали цей наказ.

Документ уночі проти 7 вересня був оприлюднений на сайті ОБСЄ. У протоколі з 12 пунктів йдеться про те, що сторони негайно мають припинити вогонь в двосторонньому порядку та забезпечити моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ режиму незастосування зброї. Також сторони зобов'язалися "вивести незаконні збройні формування, а також бойовиків і найманців з території України" та невідкладно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

Про те, що російсько-терористичні війська не дотримуються умов перемир'я, вже повідомляли в РНБО, українській Держприкордонслужбі та ОБСЄ.

Згідно з даними прес-центру АТО, загальна кількість обстрілів станом на 3 грудня з моменту оголошення тимчасового припинення вогню (з 18.00 05.09) – 3819.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1060 | Додав: adminA | Теги: Порошенко. ВІДЕО, Мінську, зустріч, 9 грудня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]