Чт, 2024-04-18, 03:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:30
Чиновники масово подають е-декларації. Терміни стислі
Інші останні Економічні новини

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) не ухвалюватиме рішення про продовження термінів декларування, попри технічні проблеми системи. Про це заявила на засіданні НАЗК голова агентства Наталія Корчак, повідомляє "Європейська правда".

Корчак заявила, що питання про перенесення крайнього терміну агентством не розглядається – він добігає кінця 30 жовтня.

"Для завершення подачі декларації залишилися 4 дня і 4 ночі", - заявила Корчак.

"Предметом нашого обговорення не є питання про перенесення строків подачі декларації", - наголосила вона.

Водночас заступник НАЗК Руслан Радецький наголосив, що до агентства надходить "велика кількість скарг" про неналежне функціонування реєстру електронних декларацій.

Втім, Радецький не вважає, що агентство є відповідальним за виникнення технічних проблем.

"Велика проблема є з ЕЦП (електронний цифровий підпис - ред.). Не з нашої вини, а з вини суб’єктів декларування, які неналежно поставилися до отримання ЕЦП", - наголосив він.

Національне агентство з питань запобігання корупції інформує, що станом на ранок 27 жовтня в систему електронного декларування активів чиновників надійшло близько 52 тис. е-декларацій.

"На сьогодні ми підійшли до цифри в 52 тисячі", - сказав Руслан Радецький під час засідання нацагенства, пише Інтерфакс-Україна.

Він зазначив, що в процесі декларування виникають труднощі, про що свідчить велика кількість скарг від тих, хто намагається подати е-декларацію. Розповідаючи про інтенсивність внесення даних у систему, Радецький повідомив, що 26 жовтня в систему було подано 12 тис. 484 документи (щорічні декларації, декларації перед звільненням та інші), а лише за перші 9 годин четверга в систему було завантажено 2,3 тис. документів, тоді як у попередні дні їхня кількість становила 7-8 тис. на добу.

За словами Радецького, таке навантаження призводить до певних труднощів у роботі системи, але вони усуваються.

Як повідомлялося, вдень 26 жовтня голова НАЗК повідомляла, що сукупно у системі налічувалося майже 42 тис. електронних декларацій. При цьому вона інформувала, що сайт порталу НАЗК не витримує кількості запитів і перевантажений.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) затвердило запуск реєстру електронних декларацій 1 вересня 2016 року. Відповідно до закону про протидію корупції, у 2016 році розширені електронні декларації мають подати в 60-денний термін після запуску системи е-декларування службові особи, які працюють на відповідальних та особливо відповідальних посадах. Відповідно, е-декларації мають бути подані до 1 листопада 2016 р.

У НАЗК просять розуміння і грошей, щоб не бути "як кошенята"

Національне агентство з питань протидії корупції просить розуміння суспільства і ЗМІ у питанні складнощів, які виникають у процесі запровадження електронного декларування, заявила керівник органу Наталія Корчак, пише Українська правда.

"Суспільство повинно з розумінням поставитися до того, що ми стали на такий шлях протидії корупції,.. з якого вже зійти неможливо. Тому, можливо, і національному агентству потрібна підтримка в інформаційному просторі з точки зору розуміння того, що ми на себе взяли оцей великий тягар того процесу, який називається протидія корупції", – сказала вона.

За словами Корчак, такий процес є нелегким у будь-якій країні.

"Ми розуміємо супротив всіх і вся. Але ми б дуже хотіли, щоб це розуміння мало місце в інформаційному просторі", – додала вона.

Корчак визнала наявні технічні проблеми, однак зауважила, що декларації все ж завантажуються і система таки працює.

"Все ж таки той, хто хоче подати декларацію, той подає", – заявила вона.

Голова НАЗК розповіла, що агентство готується до широкої інформаційної кампанії, щоб другий етап декларування відбувався за активної участі ЗМІ.

Корчак висловила надію, що бюджетний комітет задовольнить звернення агентства щодо виділення коштів з державного бюджету.

"На те, щоб ми придбали серверне обладнання. На те, щоб ми не як оті маленькі діти, котенята, викручувалися з ситуації в межах обмежених ресурсів", – додала вона.

Корчак додала, що агентству "зараз багато закидають зауважень з приводу заробітної плати" і заявила, що вони "ні в кого нічого не забрали", а лиш заохотили "тих працівників, які під пресом важким – і моральним, і фізичним – працюють, фактично, на виснаження". Вона також повідомила, що агентство планує організувати цілодобову роботу технічної й інформаційної підтримки.

Голова НАЗК заявила, що вважає однією з причин нинішніх непорозумінь те, що агентство робило свою роботу "надто тихенько", однак зауважила, що кінцевий результат виявився все ж позитивним.

"Ми фактично роботу розпочали з нуля, за повної відсутності нормативного забезпечення і фінансового забезпечення. Про ці факти ми не говорили, не голосили, не кричали. Ми просто виконували свою роботу", – сказала вона.

За даними ЗМІ, члени НАЗК щомісяця виписували собі премії, отримуючи замість одного окладу чотири. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 936 | Додав: adminA | Теги: чиновники масово, терміни стислі, е-деклараці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]