Вт, 2024-03-19, 07:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:49
Чиновників режиму Януковича треба люструвати - підтверджують у Венеціанській комісії
Інші останні Кримінальні новини

Венеціанська комісія вважає, що в Україні не просто може, але має бути люстрація представників режиму Віктора Януковича.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, коментуючи попередній висновок Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) щодо закону про очищення влади.

Міністр розповів, що висновок Венеціанської комісії з цього питання був максимально критичним, але комісія визнала, що цей висновок готувався без консультацій з українською стороною. За словами Павла Петренка, українській делегації вдалося провести переговори і консультації з членами та експертами комісії і переконати, що "Україна зараз перебуває дещо в інших реаліях, ніж країни Євросоюзу, і люстрація - це не примха певних політичних сил, це та реальність, яка потрібна для України".

Міністр підкреслив, що справді є певні особи, які подали документи в ПАРЄ для того, щоб не відбулася люстрація.

"Вони в цій частині програли по одній простій причині - тому що в уточнювальному висновку Венеціанської комісії були зроблені 2 нові позиції. Перша, що в Україні не просто може, а має бути люстрація, і друга, що проаналізувавши закони різних країн, в першу чергу Східної Європи, де основною ознакою люстрації була причетність до комуністичного режиму або до спецслужб, Венеціанська комісія визнала, що можливе введення нових ознак. У питанні України, мова йде про високопосадовців, які були представниками режиму Януковича, як ознака для проведення люстрації", - зазначив Павло Петренко.

Таким чином, він пояснив, що люстрація чиновників може проводитися за принципом причетності до режиму колишнього президента Віктора Януковича.

Також міністр підкреслив, що певною мірою закон про очищення влади буде дещо змінений, щоб не було сумнівів з боку експертів Венеціанської комісії.

Нагадаємо, 12 грудня президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо після засідання комісії, на якому були ухвалені проміжні висновки щодо закону про люстрацію, констатував, що, на думку ВК, "текст закону є дуже поганим" і підлягає зміні.

Дещо пізніше Венеціанська комісія змінила свій попередній висновок щодо Закону України "Про очищення влади".

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: Венеціанській комісії, люструвати, чиновників режиму Януковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]